Брекзит – проблясъци от Фейсбук, от България и Великобритания

Брекзит. Илюстрация: Мастър инвестор

Maria Spirova
London, United Kingdom

„Форми на съпротива:
Две жени на пенсионна възраст в унил лондонски автобус 205 обсъждат с пискливо доволство какъв триумф за британското достойнство над самозабравилите се европейци е ‪#‎Brexit‬. След четири мъчително дълги спирки младеж със средиземноморски вид, стърчащ прав до тях, вади айфона си, влиза в YouTube и надува на максимум, без слушалки, Ода на радостта. С мощен немски хор.
* * *
В ливанско кафене в Южен Кенсингтън на съседната маса сядат двама синеоки господа и се опитват да рационализират #Brexit . Сервитьорът ги заварва с менюто точно, когато мистър А заявява на мистър Б: „… просто в един момент трябваше да спрем да хрантутим южноевропейците, разбираш ли?“
Сервитьорът хвърля менютата на земята и изревава:
– Ти ли ме хрантутиш мене, бе, ееей! Отказвам да ви обслужвам, оправяйте се!
Човекът се оказа грък от Коринт. Господата се оттеглят в ням смут.
Коринтянинът се извръща люто към мен.
– Ти нещо имаш ли да ми кажеш?!
– Мир, братко, от България съм.
-А. Миличката ми. Ето ти един портокалов сок. Мога и бяло вино да ти дам?”

Брекзит. Илюстрация: Бизнес ъф фашън

Мирослав Иванов

„Забележително! Само преди по-малко от месец „селяните“ на Швейцария отхвърлиха на референдум въвеждането на безусловен базов доход. Тогава швейцарските „селяни“ и „пенсионери“ бяха мъдри и фейсбук анализаторите им се прекланяха, песни за тях пееха и съобщаваха колко полезни са референдумите. И трябва да се прилагат. От вчера опорните точки са други – британците са извадени от ЕС от селяните си и пенсионерите си, които са безпросветни и така не може. Едва ли не трябва само инвестиционните банкери и консултанти от Лондон да гласуват щото най-добре разбират ползите от ЕС. Последното може и да е напълно вярно, но за радост все още не е достатъчно основание за отнемане на право на гласуване.”

Georgi Djendov
Germany

„Аз подхождам чисто практически на вече добил чудовищни размери за България – балонът наречен Брекзит! Снощи по БТВ така поднесоха темата все едно острова е потънал на километри под морската вода! Трагедия! Българите щели да загубят работата си, споменаха и трудности за студентите и какво ли още не! Просто поданиците на Нейно Височество показаха по най-демократичния начин, че не са съгласни с политиките на евроклоуните и тази непродуктивна еврообюрокрация! Един артист като Юнкер да се хили малоумно!

Брекзит. Илюстрация: Глобал рисърч

Аз мисля че Британия ще подходи още по разумно и прагматично. И тези кухи заигравки, как щели да напуснат 180 хиляди българи! Българско семейство, работещо активно, плащащо данъци и осигуровки, закупило собствено жилище в Лондон, с кредити и кредитни карти, с договори за мобилни и интернет услуги, ще бъде принудено по някакъв начин да напусне Англия,само защото са граждани на ЕС?
Знам и съм сигурен,че в много по голямат част българите живеещи и работещи на Острова не са отишли главно заради социалните плащания,а напротив те са там да работят и живеят нормално!”

Radan Kanev
ДСБ

„Иронично или не, първата представителна демокрация падна първа жертва на крайния и безотговорен популизъм.
Предстоят важни седмици и месеци. През тях можем да наблюдаваме гърчовете на брекзитърите, които посмъртно не могат да изпълнят кухите си и взаимно противоречиви гаранции и обещания. Защото дори Англия няма никакъв рационален интерес да напусне ЕС, а всяко възможно решение носи повече вреди от ползи.
Можем и да се отдадем на празно отчаяние и пророкуване за края на Европа и пристигането на прокъсания руски ботуш. (Това само в случай, че има пари за гориво и резервни части в хазната на „победителя“ Путин…)”

Брекзит. Илюстрация: Милениум рипорт

Yordan Michev
(журналист, живее в Лондон, редактор на сайта „Лондонски новини”)

„Абсурдни работи тази сутрин… Звънят ми от една телевизия (в България), няма да й казвам името, за да не излагам колегите – добър ден, можете ли да се включите в новините ни. Прочетохме, че имало подписка за нов референдум и до дни можел да бъде свикан. Също така – премиерът Камерън нали може да отхвърли излизането от ЕС?…
Стоя, мигам на парцали и вече се чудя – да се смея ли, или да псувам. Колеги, моля вЕ, знам, че шефовете ви в телевизиите искат да представят желаното за действително, защото такъв е мейнстрийма в България и такива задачи им се поставят от неолибералните тинк-танкове и от различни посолства.
Няма как да бъде свикан нов референдум утре, няма как и премиерът (който от вчера е в оставка) да бламира решението на избирателите. Това да не ви е България с ГЕРБ, рИформаторите, Боко Тиквата, Кунева, Радан и Плевньо? Великобритания е парламентарна монархия! Не може някой сульо да насрочва референдуми утре с нови правила или да отменя вота на хората през главата на Камарата на общините и на Камарата на лордовете.
НалЕ? Айде, обратно в първи курс във Факултета по журналистика…”

Ivan Bakalov

„Фейсбук коментатори и по-учените анализатори, които смятат англичаните за глупави, да помислят върху въпроса защо в ЕС ще продължат да говорят на английски и след като Великобритания го напусне.
Да разтълкуват откъде идва този независим дух и самочувствие, вместо да говорят само за ксенофобия и динковци.
Не ща да се правя на много знаещ и да припомням кой е написал Магна харта (13 век), Бил ъф райтс (17 век), какво е капитализъм, индустриализация, велики открития, още колко държави са създадени от британци, защо английският е Лингва франка и т. н.

Хора, които подскачат от виц за хомосексуалисти или клеймят гневно за употребата на думата педераст, сега с настървение и лекота обясняват, че някакви по-възрастни над 60 години решили изхода от референдума, колко лошо. Тоест, възрастните са второ качество, младите са по-важни и т. н.
Това се нарича ейджизъм. Вид дискриминация, както останалите по пол, раса и др.
Други обясняват колко е лошо да се пита народът на референдум, само компетентни трябвало да решават.
Гривържениците за Брекзит са популисти, глупаци. Второ качество, нещо негодни.
Някои умни и красиви без да се усетят показват нагледно какво е протофашизъм.”

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.