Абсурдите с президентските избори, ДСБ и кой ще е новият пудел на Борисов

Бавно се търкаля един абсурд с президентските избори, заради изявлението на Борисов, че ще обявят своя кандидат през септември. А изборите са през октомври… Тоест – нещо като назначение – вадим го в последния момент, няма да има дебати, политически борби. Този сме казали, той ще е. Бойковистите гласуват за когото им каже, другите са слаби…

Защо в тази ситуация никой не вади своите кандидати? Какво чакат? Само Жорж Ганчев се е кандидатирал горе-долу навреме.
А Реформаторският блок е най-големият абсурд. Той не е опозиция, но ДСБ са. Радан Кънев каза: „Трябва да издигнем общ кандидат с ГЕРБ“. Това го каза в края на май. Какъв обща кандидат, нали са опозиция? След това каза: „Ние издигаме Плевнелиев, ГЕРБ да ни подкрепи“. ГЕРБ не го подкрепи. Сега казва, че трябва да подкрепят някой независим, който да подкрепи и ГЕРБ. Каква опозицията са тогава?
Добре, защо не си издигнат свой кандидат? Какво чакат? Да се договорят нещо с Борисов, задкулисно? Хайде, нека издигнат.

ДСБ, наричани още костовистите от последния ден, затова бяха потънали до 2% на изборите. Влязоха в парламента с Реформаторския блок, с плънка от Кунева и СДС-та… Съшиха Франкенщайн. Едните били опозиция, другите не били. Ами издигнете си кандидат президент. Бойко Борисов като си направи партия, се кандидатира, издига си кандидати. Тези сега страхливци ли са, защо не опитат? Да намерят достойния свой кандидат – свестен, чист, да го харесат и други.

Само че те са сектанти, като коне с капаци, които извън ъгъла на антикомунизма и Путин не виждат друго. Комунизмът си отиде, а те още живеят в него и се борят с него. Хиперболизират Путин, за да помпат политическото си самочувствие, да се борят смело с някакъв враг и така да събират привърженици. Тоест – не събират подкрепа от собствени достойнства, ами от критика на друг, от негативизъм. Такава политическа сила никога не може да стане водеща.

И  БСП би трябвало да си извади кандидата. От какво ги е страх, ако си извадят достоен кандидат? Толкова ли нямат хора? И те ли чакат да видят кой ще излъчи Бойко, да се споразумяват нещо задкулисно?

Затова нашите президентски избори не са избори, а назначение.

Така беше с Плевнелиев – издигнаха го през август. Той просто беше един пудел, пуделът на Борисов. Беше министър, имаше някакъв опит в областта, в която беше министър. Може да е бил полезен. И в един момент му казаха: „Ти имаш висок рейтинг, я да те правим президент“. И привържениците на Борисов го избраха – Бойко каза, Бойко го определи… Сега искат да повторят същия номер. Не избор, а назначение.

–- –-
Из интервю на Иван Бакалов за a-specto.bg

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.