Българско ноу-хау: Как да прибереш 5 млн. евро от стотици чужденци

Ще обвини ли прокуратурата Даниел Славов – Дънката, който изплува в „Панама гейт“?

Даниел Славов-Дънката. Снимка: Варна утре

Повече от 500 граждани от 5 държави се жалват, че са „ужилени“ чрез измамна схема на фирми на варненския бизнесмен Даниел Славов, известен като Дънката. Сумите, които са били платени като инвестиции в недвижими имоти на българското черноморие от граждани на Украйна, Молдова, Русия, Беларус, Естония и Финландия, в периода 2007 – 2009 г., надхвърлят 5 млн. евро. Цифрата не е окончателна и може да достигне 7 млн. евро, според някои източници.

Парите са събрани чрез две дружества: офшорното „Суис кепитъл инвестмънтс“ ЛТД и регистрираното у нас „Суис инвестмънт“ АД. Двете са използвали едно и също лого.
Международното журналистическо разследване „Панама гейт“ извади на светло името на Даниел Петков Славов-Дънката , като човека, който седи зад офшорното дружество „Суис кепитъл инвестмънтс“. Фирмата, която е засмукала парите на чужденците, е регистрирана на Британските Вирджински острови.
Инкасираните средства са били използвани за строителство на елитни хотелски обекти във и край Варна, като на група фирми са раздадени огромни кредити, със смешна лихва от 1 процент. В същото време на хората, които са внесли парите си, е била обещавана доходност от 15 процента годишно върху вложените от тях пари.
Има данни, че и български граждани са внесли суми в това предприятие, което някои от пострадалите наричат просто пирамида. Но българи са водили дела и са успели са да си върнат парите.

Разследванията на пострадалите показват, че парите на над 500 европейски граждани, включително от страни на ЕС, с влезли в следните дружества:
„Сентер Консулт ЕООД
„Борд“ ООД
„Аккорд“ ООД
„Варна саут бей“ ЕООД
„Стоми“ ООД
„Кабакум резидънс“ ООД
„Кабакум инвестмънт“ ЕООД
„Дарк 2004“ ООД
„Динесо“ ЕООД
„Капитол Рентакар“

Името на Даниел Славов-Дънката изскача от документите за учредяване на повечето от тези фирми в компанията на негови приближени. Дънката попадна в ареста през 2010 г. по обвинения по други негови дейности*.
За сегашния случай с чужденците се води разследване повече от 3 години от Специализираната прокуратура срещу… неизвестни извършители. За измамените обаче те съвсем не са неизвестни и те са ги посочили поименно в жалбата си до прокуратурата още през 2013 г. Това са:

Пламен Костадинов Ненков, акционер в „Суис инвестмънт“ АД и акционер и представляващ офшорната „Суис кепитъл инвестмънтс“ ЛТД, акционер съдружник в „Пропъртис кепитъл инвестмънтс“ АД, едноличен собственик на „Сентер Консулт“ ЕООД, управител и представляващ „Аккорд“ ООД със седалище Варна.

Стоян Константинов Стоянов, акционер и представляващ „Суис кепитъл инвестмънтс“ ЛТД, изпълнителен директор на „Суис инвестмънт“ АД.

Ирина Валентинова Кривенко, украинска гражданка, която в момента се укрива в САЩ и никога не е била главен прокурор на Украйна, както е представяна пред потърпевшите. Тя е била изпълнителен директор на „Суис инвестмънт“ АД и начело на търговското представителство на офшорната „Суис кепитъл инвестмънтс“ ЛТД в България. Освен това Кривенко е съдружник, управител и е представлявала „Аккорд“ ООД, представлявала е „Пропъртис кепитъл инвестмънтс“ АД.

Хотел „Ривиера бей – Ла Мар“, рекламиран на руснаци в сайт за недвижими имоти.

По воденото дело са разпитани стотици хора, направени са съдебни поръчки до няколко европейски държави, но резултати няма. Даниел Славов е разпитван неведнъж в качеството на… свидетел.
Вече три години потърпевшите чужди граждани очакват правосъдие. По тази причина неотдавна те са изпратили протестно писмо до президента на България, главния прокурор, посланиците на Естония, Украйна, Беларус, Молдова, консула на Финландия, министъра на правосъдието, председателя на Правната комисия в НС, председателя на ВКС.
В писмото се казва, че през 2013 г. за скандалното присвояване на парите на повече от 500 души е бил сезиран главният прокурор, който е разпоредил да се образува досъдебно производство. Разпитани са били повече от 100 пострадали граждани, със съдействие от пострадалите са били изпълнени следствени поръчки в Естония и Молдова.

„Независимо от това вече трета година не е повдигнато обвинение на извършителите. Нещо повече, имаме достатъчно основание да твърдим, че в работата на прокурорите се проявява тенденциозност, преднамерено забавяне и бездействие“, пише в протестното писмо.
Трети поред прокурор работи по делото, а съмненията са, че разследването се бави с една много очевидна цел – през 2017 г. изтича срокът, до който може да се води следствието срещу извършителите.

Авторите на писмото се оплакват, че молбата им да се срещнат с главния прокурор е останала без отговор. Дипломатите са реагирали на писмото, като посланикът на Украйна у нас е изпратил писмо на главния прокурор. Подобни са стъпките на министъра на правосъдието и председателя на ВКС.
Държавното обвинение обаче пази мълчание по темата. И може би има защо? Ето какво пише в писмото на пълномощниците на пострадалите Светлана Каар от Естония, и Галина Несвит, Руслан Кипарис, Ирина Филатова от Украйна: „Всичко това, заедно с достигналите до нас слухове и непотвърдена информация за нерегламентирани връзки на нашите опоненти с прокурорите и съдиите по делата, предизвиква нашата тревога и събужда недоверието ни, че ще получим справедливост от българската правораздавателна система.“
Последните трима преди дни бяха във Варна и разказаха как са им взели парите, като описват схема за измама.

Ирина Филатова, изгубила 50 000 евро:
„През 2007 г. на семинар в Одеса се запознах с директора на „Суис кепитъл инвестмънтс“ за Украйна Олга Прокудина. Тя ни обясни атрактивно как, ако вложим парите си в проекти в България чрез крупен инвестиционен фонд, може да разчитаме на сигурна печалба. Вложението – в недвижими имоти, които да придобием или продадем, било безрисково, защото в страната ви има солидно законодателство и тя е член на ЕС. Пазарът на имоти бил проспериращ, а инвестициите ни щели да ни носят 15% лихва годишно.
За да ни убедят, че инвестиционните проекти във Варна са надеждни, през 2007 г. ни поканиха на семинар в курорта Св.Св. Константин и Елена. Каталозите, пътуването и престоя си плащахме сами. В семинара участва Ирина Кривенко,  изпълнителният директор на търговското представителство на „Суис инвестмънт“ АД, както и Пламен Ненков, президент на компанията. Раздадоха ни лъскави каталози с красиви снимки на бъдещите хотелски комплекси. Тогава те бяха във фаза проектиране. Това бяха „Кабакум“, който бе завършен през 2010 г., „Ривиера бей“, планиран да е готов през 2011 г., но строителството бе завършено през 2015 г. Сега се казва „Ла мер“. И „Гранд Каравел“ във Варна, който все още не е довършен. Заведоха ни до строителната площадка и ни обясниха, че с вложените от нас пари е закупен теренът, който ще бъде даден под арена като паркинг.

Хотел „Гранд Каравел“. Снимка: Медиар

Заведоха ни и до бизнесцентъра по пътя за летище Варна, където ни посрещнаха усмихнати служители, чиито бюра бяха отрупани с папки и компютри, европейски офис. Там ни обясниха, че парите ни ще бъдат успешно управлявани срещу 7 процента административни разходи за наша сметка, които ще отиват за привличане на нови клиенти, заплати на работещите в офиса и рекламна дейност.“

Инвестираните суми по програмата от чужденците са били от 1000 до 100 000 евро. Това личи от сертификатите, които са били издавани на хората, които са си дали парите и сега са с пръст в уста.
„На практика това са били имитации на ценни книжа, тъй като „Суис кепитъл инвестмънтс“ АД, не е имало никога лиценз за извършване на финансова дейност, а само за опериране с валута, т. е. право да обменя валута чрез чейнджбюра“, обясни Павлин Павлов, консултант на измамените.

През 2013 г. сигнал от „ужилените“ до Комисията по финансов надзор предизвиква проверка на „Пропъртис кепитъл инвестмънтс“ АД – създадено за секюритизиране на имоти. То е трябвало да бъде ликвидирано, да се заметат следите, смятат пострадалите. За целта за пълномощник на фирмите в „Пропъртис“ е определен адвокат Максим Авджийски. След проверката на Комисията по финансов надзор той е предаден на прокуратурата за търсене на наказателна отговорност за използване на неистински документи за целите на ликвидацията.

До 2010 г. е имало случаи, в които пострадалите от „Суис“ са получавали 1000-2000 евро срещу инвестираните от тях средства. После програмата за набиране на нови инвестиции приключила, спрели да им плащат и те започнали да питат защо не им се дава договореното.

Галина Несвит, изгубила 55 000 евро:
През 2012 г. в резултат на нашите непрекъснати опити да разберем какво се случва с т.нар. инвестиционни проекти, в които са вложени парите ни, от „Суис кепитъл инвестмънтс“ ЛТД разпространиха меморандум. В него се казваше, че, да, имаме сключени договори. Търсят се инвестиции за продължаване и завършване на строителството на обектите, но икономическата ситуация е неблагоприятна и комплекс „Гранд Каравел“ не е завършен по обективни причини.”

След дузина обещания как всичко ще се оправи в обозримо бъдеще, в писмото до клиентите се съобщава, че в Бизнесцентъра във Варна вече ще работи само един оперативен служител, за да се съкратят разходите. Посочен е имейл и телефон за връзка.
В точка 6  от меморандума се обяснява със заплашителен тон, че клиентите, които нарушат договора си с компанията – в частта за нейната поверителност и се обърнат към правоохранителните органи, трябва да са наясно, че регистрацията на „Суис кепитъл инвестмънтс“ ЛТД е на Британските Вирджински острови, където ще бъдат разглеждани всички спорове и претенции.

Хотел „Кабакум“. Снимка: Артвижън

Инвеститорите от Украйна и други страни са били уверявани при сключването на договорите с тях, че може да си търсят правата по българското законодателство.
На практика се оказва, че има две дружества близнаци, парите влизат в офшорното и отиват при изброените по-горе фирми на Даниел Славов, с тези пари той е строил хотелските си комплекси, обясняват пострадалите.

„На всички клиенти, които неоснователно обвиняват компанията и нейните действащи и бивши сътрудници в мошеничество, създаване на финансова пирамида, ще бъдат предявени съдебни искове на територията на собствената им държава за тяхна сметка. На данъчните и финансови органи ще бъдат предоставени документи с информация за внесените от тези клиенти пари или получени хонорари, или доходи“, пише заплашително в меморандума, който завършва с вопли колко е тежка световната финансова криза.

Даниел Славов и хората му са били наясно, че към онзи момент в Украйна по закон не е разрешено да се оперира свободно с валута от физически лица и да се правят преки преводи в инвестиционни проекти, особено в чужбина. Това е било взето предвид, като срещу парите на потърпевшите са им изпращали извлечение от документ от банка в Кипър, където имало сметка на „Суис кепитъл инвестмънтс“ ЛТД. Имената на хората обаче не фигурират в персоналните документа, а само съответната сума, която е захранвала сметката на компанията от Британските Вирджински острови.

През 2013 г. група украинци, най-многобройната от пострадалите, пристига във Варна, след като установява, че имейлът за връзка с компанията е изчезнал, а телефонът в лъскавия бизнесцентър по пътя за летището не отговаря. Сайтът за информация за развитието на проектите за строителство е блокиран, разказва Галина Несвит. На място хората с очите си убеждават, че няма и офис.
След голямо тичане те и адвокатите им уреждат среща във Варна с Даниел Славов-Дънката в хотел „Капитол“, негова собственост, и поставят въпросите и исканията си да им бъдат върнати инвестираните пари.
„Славов ни каза, че сме аферисти и повече няма да говори с нас“, спомня си Галина Несвит. Тогава те се обръщат със сигнал до Специализираната прокуратура, Главна прокуратура, Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Жалбата е много подробна и в нея има доста информация, резултат от собствено разследване, като са приложени документи, включително от офшорни зони.

Две седмици по-късно главният прокурор разпорежда на Специализираната следствена служба да извърши проверка по случая. Указанията са да се образува досъдебно производство срещу организирана престъпна група, която се е занимавала с измами, пране на пари и за целта е създавала документи с невярно съдържание.

Визираните от пострадалите чужденци Пламен Ненков и Стоян Стоянов не отричат при разпити, че са сключвали договори с тях и са получавали средства. Те обаче твърдят, че са върнали парите на потърпевшите. За което няма доказателства.

Ако прокуратурата не се раздвижи и да повдигне обвинения, потърпевшите ще пият по чаша студена вода. 2017 г. не е далеч, изтича срокът, до който може да се протака разследването.
Пострадали са повече от 500 души. Които ще разнесат из Европа информацията за българска пирамида, организирана на варненска сцена и паралелно на Британските Вирджински острови.

– – –
* През март 2010 г. при показна акция на МВР във Варна, оповестена като операция „Медузите”, бяха арестувани Даниел Славов – Дидо Дънката, председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов, директорът на градския транспорт Пенчо Пенчев и Йоана Кръстева, главен счетоводител на „Автотранспорт“- Варна. Арестите са по повод 3 сделки за доставка на рециклирани автобуси в градския транспорт на Варна. Тогавашния министър Цветанов съобщи, че това е акция срещу корупцията в местната власт. Никой от не беше осъден. След няколко години Гуцанов и Даниел Славов-Дънката осъдиха България в Страсбург за показните арести.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.