Сухият режим в САЩ – 14 години злополучен експеримент

Служители от комисията изливат бурета с алкохол. Снимка: Уикипедия

По време на сухия режим – Prohibition (1919-1933) – както е наречен в Америка, е забранено производството, транспортирането, вносът, износът и продажбата на алкохолни напитки с алкохолно съдържание над 0,5%. Разрешена е употребата на спирт само за медицински цели, също и за религиозни, каквото и да значи това.
Сухият режим е въведен с 18-а поправка на конституцията на САЩ, която преминава през близо двугодишна процедура на приемане 1917-1919 година. Тя не забранява консумацията на алкохол, но прави незаконна продажбата му на територията на САЩ.

Поправката е приета след цяло десетилетие на борба на въздържателни движения – Християнски женски въздържателен съюз, селски протестанти от средните щати, социални активисти и от демократите, и от републиканците. По този въпрос няма политическо деление, а в страната се делят на „сухи” и „мокри” – за и против сухия режим.

След като поправката в конституцията е ратифицирана от отделните щати, е приет и специален закон – т. нар. Волстид акт, внесен от републиканския сенатор Андрю Волстид от Минесота. Той вече конкретизира забраните за продажба, внос, износ и т. н. и влиза в сила от 16 януари 1920 г.
Очакванията са били, че така ще се намали престъпността и корупцията, ще се намалят социалните проблеми, ще се намалят дори данъците, защото ще намалеят разходите за затвори, приюти за бедни, ще се подобри здравето и хигиената в Америка.

Чикагски полицаи залавят алкохол в таен бар. Снимка: Мууншайнбрю

Още в първите месеци рязко намаляват и престъпления обикновено извършвани след употреба на алкохол. Но постепенно през годините процъфтява организираната престъпност, създават се банди, тайни заведения. Тайните заведения се наричат speakeasy и уж са нелегални, но местонахождението им е публична тайна (наричат ги още „Blind pig” или „Blind tiger” – „сляпо прасе” или „сляп тигър”). Появява се истинска епидемия от корупция в полицията, общините и политиката. Става по-опасно пиенето на алкохол, заради нискокачествени и примитивно произведени напитки.
Нуждата от алкохол създава гангстерски синдикати с т. нар. вертикални монополи. Те управляват едновременно производството, вноса, разпространението и тайните места, където се продава алкохол. Приходите за тази организирана престъпност са огромни, започват истински малки войни в градовете, най-известната от които е между гангстерите Диън О’Баниън и Ал Капоне в Чикаго.

Ал Капоне е роден 1899 г. в Бруклин, Ню Йорк, но се премества в Чикаго като 20-годишен по покана на местен гангстер Джони Торио, който ръководи банда от предимно италианци. Капоне става негова дясна ръка, и след като Торио е прострелян при атентат, отстъпва ръководството на Капоне. За по-малко от 3 години Капоне вече ръководи 700 души и разчиства конкурентите. За по-малко от десетина години сух режим неговата организация постига печалба от около 60 милиона долара годишно (еквивалент на около 2 млрд. днес), синдикатът му управлява и снабдява над 10 000 тайни места за продажба на алкохол, отделно контролира вноса на алкохол от Канада към Флорида.

Ал Капоне. Снимка: Уикипедия

Той започва да купува политици и става национално известна личност, представян като благотворител, боксов промоутър, дарява за бедните, за общината. „Всичко, което правя, е да задоволявам търсенето на обществото”, казва лицемерно Капоне, визирайки снабдяването с алкохол.
След жестока престрелка на денят на Св. Валентин 1929 г., при която са убити 7 души от конкурентна банда, снимките на убитите се разпространяват по вестниците със заглавия „Клането на Св. Валентин”, всички се досещат, че това е работа на Капоне и той губи влияние и подкрепа в обществото.
Арестуван е за данъчни престъпления, след специално създадена група от данъчни и полицаи. В отговор на организираната престъпност, изникнала от сухия режим, САЩ създават ФБР да се бори с нея.
Към 1930 обществото все повече започва да отчита негативните ефекти от сухия режим. Изчисления показват, че в сравнение с преди въвеждането му са се увеличили различни престъпления и разходи:
Броят на присъди за федерални престъпления се увеличил с 561%
Броят на федералните затворници се увеличил с 366%
Общите федерални разходи за наказателни институции се увеличили с
1000%
В наши дни може да се сравни с марихуаната. Не на последно място поради опита от сухия режим, в няколко щата на САЩ марихуаната вече е легализирана.

Сухият режим е отменен на две стъпки. Първо започват демонстрации тук и там в големите градове против него. Като резултат Франклин Делано Рузвелт подписва закон, който легализира на бирата. Приет е от конгреса в края на март 1933 г. и влиза в сила от 7 април. Той разрешава производството, продажбата и консумацията на бира с алкохолно съдържание до 3,2%. Това било твърде малко количество, за да предизвика интоксикация, пишат авторите на закона. Помнят се думите на президента Рузвелт от тогава – „Мисля, че това ще бъде добро време за бирата”. И до сега в Щатите този ден се празнува като Национален ден на бирата.
След това е приета 21-вата поправка на конституцията на САЩ, която отменя изцяло 18-тата поправка и Сухия режим. Тя е ратифицирана на 5 декември 1933 г. и е посрещната с всенародни тържества и почерпки по заведенията.

Племенничка на Капоне рекламира любимото му уиски

Диърдър Капоне е племенничка на прочутия гангстер, която се е родила, докато той е бил в затвора в Алкатраз. Тя написва книга „Чичо Капоне” и участва в събития в Музея на американския гангстер и …представя любимото му ръжено уиски „Темпълтън рай”.

Любимото уиски на Ал Капоне „Темпълтън рай“, ръжено, днес се рекламира с неговото име. Снимка: Сайт на компанията

Това питие е било произвеждано нелегално по време на сухия режим в Айова и Капоне, който доставял уиски в широка мрежа от различни нелегални спиртоварни, най-харесвал точно него. Като легенда се разказва, че дори в затвора Алкатраз, където излежавал присъда, били намерени няколко бутилки от това уиски, което издавало, че е имал тайни доставки там на любимото си питие.
Днес спиртоварната в Тъмпълтън продава специална серия ръжено уиски „Темпълтън рай”, дестилирано „по рецепта от сухия режим”, както пише на етикета, в малки партиди. На етикета също така има бледо изображение от стара снимка на Капоне с други гангстери.
Това е поредното доказателство, че алкохолът най-добре се продава с история. Племенницата Капоне е като рекламно лице на това ръжено уиски, а в промоциите му чeсто участват и други потомци на гангстера.

ВинотоИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.