Божидар Димитров се превърна от съветофил в шведофил и славянофоб

Иво Инджев

„Да се смееш или да плачеш” е въпросът, когато човек се сблъсква с дилемата, изправен пред избора на реакция по повод демонстрацията на нахалство и неадекватно самочувствие. Нещо подобно се случва отново с безбройна поред телевизионна изява на държавния служител Божидар Димитров, шеф на Националния исторически музей, върл фен на руската окупация на Крим и на Бойко Борисов.

Същият е преразказан в един сайт във връзка с поредната му клоунада, състояла се днес в тиражна телевизия. Избирам да не плача, а да се смея с някои реплики в скоби.

“В светлината на заявените намерения от тези хора (рокерската група “Нощните вълци, б.р.) – те идват да се запознаят с миналото… За мен те са куртурно (играта на думи, волна или не, е на Клуб Z, бел. ivo.bg) -исторически туристи. Като културни туристи, аз им подарих тази икона, за да могат да се запознаят по-добре.”

РЕПЛИКА ivo.bg: Тук оживява руският виц за грузинеца, който в купето на влака бил подал на едно дете да си играе с интимна част от тялото му, а на въпроса на ужасените родители защо го прави, отговорил: „Какво да направя, ако му дам кинжала си, ще вземе да се заколи”.

Така бившият министър проф. Божидар Димитров обясни в студиото на бТВ защо е подарил икона на хан Тервел на руската мотористка група вчера.

“Те не са казали, че ще окупират – като малки зелени и черни човечета – Поморийския полуостров.”

РЕПЛИКА ivo.bg: Малките зелени човечета, нахлули на Кримския полуостров, също не си признаха, че са изпратени от Москва, но самият голям човек в Кремъл (164 см на ръст) ги припозна за свои пратеници след успешната им окупаторска мисия.

“Тервел избива 195 000 араби – Путин и Обама заедно не са избили толкова. Нищо че имат самолети”, похвали професорът владетеля.

РЕПЛИКА ivo.bg: Тук приятелят на Бойко Борисов е верен на себе си: колкото повече трупове на араби и прочее нечовешки същества има в неговата статистика, толкова по- доволен е да рапортува пред Москва- нищо, че избитите безброй араби са били пратеници на любимата на Путин днешна арабска Сирия от времето на Омаядския халифат със столица Дамаск, поради което Б. Димитров изпада в противоречие с правата кремълска линия с днешна дата, засягайки чувствата на другаря президент Башар Асад.

На зрителски въпроси кога Тервел е канонизиран, той отговори, че това е св. Тривелий – български цар и победител на арабите, спасил Европа.

„Напълно в канона си е”, защити той иконата, на която владетелят по воински убива паднал на земята противник.

Димитров дори обърна внимание, че “копието не е промушило гърдите”, т.е. – не е чак да го убива…

“Теоктист на български е Тервел. Тервел има 2 иконографски образа – като цар и като монах… Е, аз измислих трети”, все пак призна Димитров.

Не въпрос на водещия очаква ли Владимир Путин да се появи на икона, той отговори: “Ами руснаците могат и да го канонизират, не знам. Но това е проблем на руснаците, не е наша работа.”

– Ама те да не си помислят, че Тервел е бил руснак – попита Светослав Иванов.

– Кой?! Малко трудно ще бъде с това име – подскочи Димитров. – Най-скандално ще е, като научите след известно време, че руснаците не са славяни.

РЕПЛИКА ivo.bg: В желанието си да каже нещо вярно и да блесне с оригинална мисъл, Б. Димитров явно е повлиян от „русофобската пропаганда”, например в ivo.bg, която отдавна твърди същото. Като нищо могат да го пенсионират за разпространяването на подобни зловредни за славянофилската истерия истини, в които рационалното зрънце не е в етническия произход на руснаците като „шведи”, а във факта, че скандинавците ги подчиняват с огън и меч, превръщайки ги в нещо повече от сбирщина от примитивни племена, възприели военно-държавната организация на северняците след няколко века подчинение на превъзхождащата ги скандинавска цивилизация.

Той обърна внимание, че руснаците се връщат към “норманската теория за произхода си”, идват от север, от Швеция.

“Те ще се гордеят, че са викинги. Славяните е измислица на хърватски историци от XVII век, която руснаците неясно защо с радост приемат. Те са варяги, т.е. – викинги.”

На въпрос кой съвременен българин според него е достоен за светец, Димитров отговори: “Отец Боян Саръев… Но да е жив и здрав още дълги години.”

Водещият се притесни дали ще научи навреме, ако се появят икони с Боян Саръев, на което професорът обясни процеса: “Е, първо трябва да умре и да стане светец.”

РЕПЛИКА (много подходяща за финал) ivo.bg.: едно към едно тази мисъл на Б. Димитров пресъздава вица за българската мутра в музей, която искала да си купи евтино картини от класици, т.е. от автори, които не са живи, поради което предложила да си напазарува наличното от живи автори и след това да ги направи „класици”.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.