Борисов пак иска да строи АЕЦ „Белене” – защо това ще е набутване

Бойко Борисов. Снимка: от екрана на бТВ

Премиерът Борисов използва момента след референдума във Великобритания, докато в Брюксел са смутени и може би по-отстъпчиви и постави на Европейската комисия въпроса за АЕЦ „Белене” и газопровода „Южен поток” миналата седмица. На среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск Борисов е поискал становище, а Туск е поел ангажимент в кратки срокове да информира българското правителство по какъв начин европейските институции ще реагират по поставените от премиера Борисов теми и гарантира, че страната ни ще получи становище по проектите.

В искането си Борисов недвусмислено има предвид разрешение да се строи АЕЦ „Белене”. Поставил е въпроса и за съгласуване на позицията на България с ЕК след решението на Арбитражния съд в Женева, който присъди страната да плати неустойки на руския „Атомстройекспорт”. Заявява, че тези проекти са важни за България и за ЕС, осигурявали диверсификация и т. н.
Може да се спори дали е диверсификация, ако се удвои зависимостта на България от руския „Атомстройекспорт”.

Газопроводът, особено мразен от противниците на Русия у нас, не носи някаква фатална опасност за България. Нито ще стане по-зависима от руския газ, тя и сега ползва основно руски газ, няма да почне да ползва повече. Нито има опасност от екологична катастрофа или проблем. Ще помогне на Русия да заобиколи Украйна и да я изолира. Но това направи и Меркел, като даде зелена светлина на строежа на „Северен поток 2”. За ползите за България от „Южен поток” може да се спори – транзитните такси дали са високи или не, дали ще е скъп проектът, кой как ще го финансира, лихви, възвращаемост, и т. н.

Не така стои обаче въпросът с АЕЦ „Белене”. Може да звучи парадоксално, но ако България се размине с този проект с неустойки за 620 млн. евро, трябва

да си хвърля шапката от радост

Защо?
Как се стигна до тези неустойки? Според коментарите на ядрения експерт д-р Георги Касчиев по повод решението на арбитражния съд в Женева, бившият министър Румен Овчаров и премиерът Борисов са извършили престъпление с АЕЦ ”Белене”.
Най-напред под натиск на Овчаров, когато е бил министър, е било поръчано оборудване, без утвърден проект за АЕЦ „Белене“. Сделката е сключена без договор, само по силата на споразумение. Вината на ГЕРБ е, че дойдоха на власт 2009 г., а прекратиха проекта 2012 г., обяснява Касчиев, който е бивш директор на Агенцията за ядрено регулиране. През това време са извършвани още строителни работи и доставки за АЕЦ „Белене”. В началото на първия си мандат Борисов беше твърд привърженик на строителството на новия АЕЦ, помнят се думите му, че „ако не построим „Белене”, токът ще поскъпне 18 пъти.” После Борисов започна да пресмята, че проектът е скъп и няма пари, това беше и време на икономии, а не като сега на харчове и взимане на заеми. И така проектът АЕЦ „Белене” за пореден път беше спрян 2012 г. От това забавяне неустойката се е увеличила.

Сега Борисов иска разрешение от Брюксел

да размразява проекта отново

Ако от ЕК разрешат (веднъж вече дадоха зелена светлина преди близо 10 години), това ще излезе на България много по-скъпо, отколкото неустойка от 600 млн. евро.
Сега, през лятото, се вижда най-добре колко е абсурдно да се строи нова АЕЦ. В момента централата в Козлодуй е намалила мощността си с около 20% поради излишък на ток (виж тук). Износът на електроенергия от България пада рязко. През лятото пада и консумацията до около 3000 мегавата. А само АЕЦ „Козлодуй” е с мощност 2000 мегавата. Какво ще стане, ако има и още един АЕЦ, с още два реактора по 1200 мегавата? При тази ниска консумация ще се наложи да спре цяла една централа. И ще спират „Козлодуй”, с по-евтиния ток, за да се изплаща новата централа. Износът със скъпия ток от нова АЕЦ ще е невъзможен. В момента, с евтиния ток на АЕЦ „Козлодуй”, борсовата цена на едро на тока в България е най-висока в Европа (виж графиката към 1 юли т. г.). Не може да става дума за никакъв износ, ако започне производство на скъп ток от нова АЕЦ.

Графика за 1 юли от блога на ядрения физик Георги Котев, който следи всички данни от централата в Козлодуй и борсовите цени на тока онлайн в целия ЕС.

Според енергийния експерт на КТ „Подкрепа” Ангел Божилов инвестициите в атомната енергетика в световен мащаб вече трудно могат да се възвърнат. Произвежданият ток от една АЕЦ не може да покрие вноските по кредитите, с които е построен, дори лихвите да са 2,5%.

Това не е всичко. България ще трябва да строи хранилище за радиоактивни отпадъци, чиято стойност с времето нараства. Преди 5 години предварителните изчисления се въртяха около 1 млрд. лева. Около 700 млн. долара изчисляваха да струват транзитите електропроводи на новата АЕЦ.

Дотук става дума за пари

Но има и нещо друго. Отработеното ядрено горива така или иначе пътува до Русия, където го преработват и го връщат в стъклени блокове. То съдържа радиоактивни материали ,които изстиват и се разпадат за десетилетия. Но има един елемент – плутоний – който се получава като остатъчен продукт при производството. Той не съществува като находища в природата, синтезиран е от човека чрез АЕЦ. Една такава централа произвежда килограми. Милиграм плутоний може да убие човек при вдишване. Периодът му на полуразпад е 24 360 години. Стъклото например започва да се разпада за по-малко от 2000 години. Плутоният може да се използва само за производство на атомни бомби и нищо друго.
Българя ще изкопае подземно ядрено хранилище, което ще завещае на следващите поколения като жива екологична бомба. А не се знае какви природни катаклизми предстоят и какво ще се случи с тези ядрени хранилища.
И точно в този момент, когато непрекъснато поевтинява зелената енергия, да строиш АЕЦ „Белене” е не просто глупост. За това може да настоява някой само по корупционни причини. Проектът „Белене” е спиран поради финансови причини още при социализма, после е пускан и спиран още два пъти. Сега трети път е лудост.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.