Брекзит – благословия или капан за австрийските популисти?

Франс прес

Александър ван дер Белен и Норберт Хофер. Снимка: от тв екрана

Брекзит – благословия или капан за австрийските популисти? Европейският въпрос обещава да се настани в президентската кампания в Австрия, в която популистът Норберт Хофер се изправя за втори път срещу еколога Александер ван дер Белен на 2 октомври, след като постигна касиране на втория тур на президентските избори.

Австрийският Конституционен съд призна жалбата на крайнодясната Партия на свободата, оспорваща резултатите от втория тур на президентските избори, спечелени през май с 30 863 гласа преднина от 72-годишния Ван дер Белен, но белязани от нередности.

Решението на съда беше оценено като безспорен успех за Хофер и за неговата партия. Анулирането на втория тур и очакваното насрочване на нов вот през есента се вписват в един европейски контекст разтърсен от британския вот в подкрепа на Брезкит.

„Темата неизбежно ще се наложи по време на новата кампания, докато при предишната кампания през пролетта тя остана на заден план“, смята политологът Томас Хофер.

Според популистките съюзници в Европа на Партията на свободата става дума за неочаквана възможност за първи път лидер от крайната десница да заеме най-висшия пост в страна членка на ЕС.

Но играта с евроскептичната карта може да се окаже трудна за 45-годишния Хофер, тъй като Австрия – страна в сърцето на Европа е много зависима от своя износ. Голямо мнозинство от австрийците се противопоставя на излизане от ЕС.

Хофер обаче неотдавна втвърди тона, като намекна за референдум за ЕС, ако съюзът не започне бързо реформите.

Нивото на автиевропейските настроения не превишава 40 процента от избирателите в Австрия и Хофер трябва да продължи да бъде много предпазлив.

Без да разкрива върху какво ще бъде съсредоточена кампанията му, Ван дер Белен, който вярва твърдо в европейската идея, изрази увереност, че ще постигне нова победа и каза, че темата за Брекзит ще е актуална по време на новото гласуване.

Но за да спечели отново кандидатът на еколозите трябва да има същата подкрепа като през пролетта, когато той навакса изоставането си с около 14 процента в сравнение с първия тур. Той събра гласовете на много по-разнородни в политически план избиратели в сравнение с Хофер, както десноцентристи, така и от левицата, докато кандидатът на Партията на свободата може да разчита на верен електорат, който е по-лесен за мобилизация.

Вотът беше анулиран заради нередности в преброяването на около 78 000 бюлетини. Въпреки това нито една измама не беше извадена наяве.

Победителят трябваше да встъпи в длъжност на 8 юли. Сега временно президентската длъжност ще се изпълнява от председателката на долната камара на парламента и от двамата й заместник-председатели, сред които е и Ван дер Белен.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.