В призрачния град Фалуджа изчезват следите от „Ислямска държава“

Бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

Черните знамена на групировката „Ислямска държава“ вече не се развяват в иракския град Фалуджа, а джихадистите, убити или избягали, са оставили след себе си един призрачен град, натъпкан с взривни устройства.

Съвсем малко следи все още напомнят за самопровъзгласения халифат на ИД във Фалуджа, град западно от Багдад, станал през януари 2014 г. ключова крепост на крайно радикалната организация. В неделя той беше отвоюван от иракските правителствени сили, подкрепяни от международната антиджихадистка коалиция начело със Съединените щати.

Битката за Фалуджа принуди близо 90 000 жители да избягат от домовете си. Оттогава те живеят в пренаселени импровизирани лагери, където хуманитарната помощ не достига. Техният град понесе такива разрушения, че ще са необходими години, за да се възстанови.

Днес широките улици на Фалуджа са пусти, по тях се забелязват само бойци от силите за сигурност. Някои си почиват, или понякога стрелят във въздуха, за да отпразнуват победата, други са се заловили да обезвреждат взривните устройства, поставени от джихадистите преди да избягат.

Полицията извърши контролирана експлозия на скривалище с бомби в къща в центъра на града, след което в небето се издигна стълб от дим.

В къщата имаше „пет тона амониев нитрат“, обяснява полковникът от федералната полиция Набил Ради. Войниците и полицаите продължават да кръстосват улиците в търсене на взривни устройства, скрити в сградите.

Повечето черни знамена на ИД бяха свалени. Само един разкъсан флаг все още се вее от една улична лампа.

Изрисуваните на стълбовете на мост знамена на ИД бяха покрити с червена боя и графити в чест на иракските елитни части и шиитски милиции, които отвоюваха града.

Силите за сигурност откриха няколко затвора на ИД във Фалуджа, както и един трибунал.

Един от центровете за задържане, устроен в къща, беше опожарен от джихадистите, според младши-лейтенант Хусеин Шакер. Той твърди, че там са били изгорени живи членове на иракските сили за сигурност. В друга къща – подпалена от иракските сили – има седем метални клетки.

Проправителствените сили показаха на АФП други следи от властването на ИД: брачно свидетелство, издадено от джихадистката администрация, документ забраняващ песните, телевизионните програми и филмите, както и дъска за обяви с окачена заповед за жените да се покриват от главата до петите.

Трупове на бойци от ИД, убити в битката за Фалуджа, продължават да лежат насред развалините, под жаркото слънце.

Други джихадисти са успели да избягат от града, като някои си обръснали брадите, за да не бъдат разкрити. „Открихме планина от косми от бради“ в една къща, разказва младши-лейтенант Шакер.

Малки лодки от метал и дърво са изоставени в едно училище, където лежат трупове на джихадисти. Те са били направени с цел джихадистите да избягат по река Ефрат.

Десетки джихадисти, опитали се да избягат от града, бяха убити при въздушни удари, заявиха иракската армия и Пентагонът. Тези цифри все още не са потвърдени от независим източник.

Няколко квартала на Фалуджа бяха относително пощадени. Само дупките от куршуми по стените на къщите свидетелстват за минали битки.

Други са напълно разрушени от бомбардировките, а магазини и къщи са опожарени от ИД и силите за сигурност.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.