Мила Йовович – една успяла славянка в Холивуд

Филмът "Заразно зло: Изтребване" с участието на актрисата тръгва по българските екрани на 26 октомври

Мила Йовович. Снимка: Ройтерс

Кино, мода, дизайн, музика – едва ли има сфера от шоубизнеса, в която напористата Мила Йовович да не се е изявявала. Лицето й се е появявало на кориците на всички популярни списания в САЩ и по света. Ролите й в киното и телевизията са около 30. Сред тях по-запомнящите се са в “Петият елемент”, “Завръщане в синята лагуна”, “Всичко лошо се връща”, “Жана д’Арк” и “Хотел за милион долара”. От 26 октомври българските й почитатели могат да я гледат във филма “Заразно зло: Изтребване”, където героинята й Алис се бори срещу орди от зомбита, гарвани-убийци и всякакви ужасяващи същества.

Мила, чието рождено име е Милица Наташа, е родена на 17 декември 1975 г. в украинската столица Киев. Баща й Богдан е педиатър от Сърбия, а майка й Галина е актриса от руски произход. На 5-годишна възраст бъдещата актриса емигрира с родителите си в Лондон. Малко след това семейството се мести в Сакраменто, а после и в Лос Анджелис. Там Богдан и Галина започват работа като прислужници в дома на режисьора Браян де Палма.

Тъкмо когато успяват криво-ляво да уредят живота си, родителите на Мила се развеждат, тъй като баща й e арестуван и вкаран в затвора за измами. В училище Йовович е пълен аутсайдер и компенсира липсата на приятели със здраво учене. Най-много й се отдават езиците и освен английски и родния си руски, на 10-годишна възраст тя вече владее френски и немски. Извън училище пък ходи на уроци по китара, балет и актьорско майсторство.

Мила на премиерата на филма. Снимка: Ройтерс

Поощрявана от майка си, на 9-годишна възраст Мила започва да се снима за списания и телевизионни реклами. 3 години по-късно сключва договор с модна агенция и прави фотосесии за престижни издания като “Космополитън” и “Вог”. Паралелно с изявите си като модел Мила започва да гради и кариера в киното. Актьорския си дебют прави през 1988 г. във филма “Two Moon Junction”, а през следващите години изиграва още няколко поддържащи роли в киното и телевизията.

Първата й по-сериозна изява на големия екран е в романтичната драма “Завръщане в синята лагуна” през 1991 г. Следват роли в “Чаплин” с Робърт Дауни Джуниър и Антъни Хопкинс, “Петият елемент” с Брус Уилис и Гари Олдман и “Жана д’Арк” с Дъстин Хофман и Джон Малкович. През последните години кариерата на Мила беше белязана от участието й в “Заразно зло” през 2002 г. и в продължението “Заразно зло: Апокалипсис” през 2004 г.

Актрисата в кадър от филма „Заразно зло: Изтребване“. Снимка: Ройтерс

Макар че повечето филми на Мила се сриват в боксофиса, а критиците непрекъснато подлагат на съмнение актьорските й качества, тя не се отказва от киното. Дори след депресията, в която изпада след провала на краткия си брак с режисьора Люк Бесон през 1999 г., Йовович не спира да се изявява едновременно на големия екран и на модния подиум. Записва и няколко нелоши песни, които са включени в саундтрака на филмите “Закони на привличането” и “Това е моето парти”.

Мила е известна с това, че следва изключително здравословен режим на хранене и се увлича по йогата, медитацията и китайските бойни изкуства. Сгодена е за режисьора Пол Андерсън, от когото очаква дете. В близко бъдеще Йовович планира да започне да пише автобиография, в която да разкаже за “всички добри и лоши неща в живота си, за пътуванията, връзките и важните идеи и събития в кариерата си”.

10 любопитни изказвания на Мила

“На 16-годишна възраст постоянно си мечтаех да имам бебе, защото вече се чувствах пораснала. Но майка ми ми забрани.”

“Ако не се претоварвам с работа, започвам да се депресирам, защото ми се струва, че си пропилявам живота.”

“Моделството едва не ме уби.”

Мила позира за снимки на представянето на филма в Токио. Снимка: Ройтерс

“Подхождам към киното като бизнесдама. Искам да се снимам предимно в екшъни, защото, освен Анджелина Джоли, няма друга актриса, която да изпъква в този жанр.”

“Личният ми живот е обект на много коментари. Може би хората намират скандалната ми страна за доста забавна.”

“Мисля, че съм много красиво момиче. Няма да се преструвам, че мисля обратното. Дори има дни, в които се чувствам зашеметяващо секси.”

“Хората казват, че постоянно закъснявам, но това е мит.”

“Посочете който и да е руснак и бъдете сигурни, че сте попаднали на селянин.”

“Не е лесно да се живее с мен. Необходими са безкрайно търпение и безусловна любов.”

“Когато бях на 13, майка ми изобщо не знаеше какви ги върша, когато не е около мен. Казвах й, че отивам да си купя сок, а всъщност излизах да се видя с някое по-голямо момче.”

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.