Били сме малка страна и не можем…

Ние сме малка страна, няма как да имаме добър футбол – видяхме Исландия.

Ние сме малка страна, няма как литературата ни да пробие навън – вижте Исландия, прочетете Нобеловия лауреат Халдор Лакснес и Йон Калман Стефансон.

Ние сме малка страна, ни може да постигнем големи неща в музиката, изкуството, културата – вижте Исландия, и Бьорк, и националната галерия в Рейкявик, и почти всяка голяма галерия в света, и световната сцена.

Ние сме малка страна и няма как да имаме силна икономика – вижте Исландия, една от страните с най-висок стандарт.

Ние сме малка страна, не можем да докараме богати туристи и да им вземем парите, имаме само една природа, дайте да построим малко „нови руини“ – вижте Исландия, далеч от всички туристически маршрути, но изключително посещавана заради природата си, китовете, птиците, планините и красотата.

Ние сме малка страна, не може да реализираме високотехнологичен напредък – вижте Исландия, повече от 50% от населението е с висше образование и е лидер във фармацевтиката и високите технологии.

Ние сме малка страна, и политиците са ни такива – вижте Исландия, те сами пишат конституцията си и са едни от най-активните политически нации, и никой политик не може да си позволи да се чувства недосегаем.

Ние сме малка страна, от нас нищо не зависи и никой не се интересува от нас – вижте Исландия, и разберете, че нищо не е даром, с визия, стратегия, ум, разбиране, труд, постоянство, увереност, единение, сила, себеотдаване, посвещаване, политическа воля, гражданска активност, обществен контрол и принципност, може да бъде постигнато толкова много. И то в най-трудното за обитание място, сковано от лед, със сурова природа и тежък климат.

И трябва ди си исландец.


От личната страница на автора във Фейсбук

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.