Гражданска инициатива „За българската култура“: Незабавна оставка на Вежди Рашидов!

Публикуваме протестна нота от Гражданска инициатива „За българската култура“, изпратена до президента, премиера, председателя на НС и ръководствата на БНТ и БНР

Във връзка с развилите се събития, последвали предаването „Денят започва с култура“ на Българската национална телевизия от 30 юни 2016 г., и по-специално по отношение на писмения отговор на г-н Вежди Рашидов, понастоящем Министър на културата на Република България, Гражданската инициатива „ЗА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА“ заявява своя категоричен протест относно недопустимите инсинуации, залегнали в горепосочения текст на г-н Рашидов.

Напълно съзнаваме, че де факто културата в България не е приоритет на сегашното управление на страната и не се ползва от правото си да се развива свободно (което е нарушение на Конституцията на Република България в нейния чл. 23), но поведението, позицията, отношението и изказът на министъра по повод на въпросното предаване необратимо прекрачват границите на търпимост.

Управленските качества на г-н Рашидов са сведени до арогантен нихилизъм, съчетан с повърхностната наивност, че с поредна доза отричане от собствената позиция нанесените от Министъра на културата вреди върху образа на интелигенцията в България, върху образа на уж демократизирало се общество и върху образа на европейската ни държава ще бъдат неглижирани. Не!

Действията на господин министъра още от началото на неговите мандати лавинообразно увреждат всички дялове на културата у нас – от пълния абсурд в ръководенето на българския театър, кино, опера, музика, танц, библиотечно дело, изобразително изкуство и галерии до публичното падение, в което въпросният български министър изпадна, заплашвайки със саморазправа представители на български творчески професии и на български обществени медии.

Ние от Гражданската инициатива „ЗА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА“ заставаме категорично зад искането на Асоциацията на европейските журналисти за незабавна оставка на г-н Вежди Рашидов от заемания от него пост на Министър на културата.

8 юли 2016 г.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.