Русофобът Борисов се опитва да демилитаризира руския милитаризъм в Черно море

Иво Инджев

Рядко си говоря с политици, но тези дни саркастично обсъдих с един от тях по телефона идеята да бъде предложено на премиера Борисов да докаже галопиращото си напоследък миролюбие като лансира предложение за демилитаризиране на Черно море.

Посмяхме се, защото това би означавало да поиска от Путин да си разоръжи базата в Севастопол, в която инвестира огромен ресурс в рамките на агресията си срещу Украйна и жъне от него практически цялата си остатъчна легитимност в очите на обедняващите, но горди с великата отечествена победа в Крим руснаци.

Не на шега обаче научавам, че в един от гербаджийските регионални бастиони, режейки поредната лентичка на нов обект, Борисов буквално е поискал вчера точно това, за което се майтапехме като абсурд с въпросния политик: демилитаризация на Черно море!

Доказа се, че Борисов е яростен русофоб, макар и под прикритие. Да поискаш демилитаризация на плацдарма на руската имперска мания за величие, какъвто е районът на Черно море от времето на Петър Първи, начертал за векове напред задачата морето да бъде превърнато в руско езеро, е (без)крайно враждебна интрига спрямо московската завоевателна традиция. Част от нея е и проектът с покоряването на балканското население от двете страни на Балкана, определяно в Русия като славянско и православно (и никога с понятието “българи”) за целите на претопяването му в морето на руската империя.

Същевременно на срещата на НАТО във Варшава президентът Плевнелиев се изяви като ярък русофил и агент за влияние на Путин. Обратно на казаното от Борисов, Плевнелиев декларира необходимост от разширяване на натовското присъствие в Черно море. Точно това иска да чуе Путин, за когото окупирането на Крим е главната опорна точка на милитаристичната му стратегия и произтичащата от нея хибридна война срещу несъгласните с Кремъл народи и държави, т.е. срещу по-голямата част от света.

В едно демилитаризирано Черно море Путин ще се удави, ще загуби смисъла на живота си като преждевременно уволнен фатмак, който не умее друго, освен да обещава война на изплашените новобранци.

Добрата новина е, че президентът Плевнелиев абдикира от кандидатирането си за нов мандат и така лишава Путин от основната мишена на плевнофобията в България, заплашвайки цели стада рублопасящи с гладна смърт.

Има обаче реална опасност русофобът Борисов, който се опитва да отнеме от Путин милитаристичната му легитимност в Черно море, да излъчи нов русофил от средите на ГЕРБ начело на държавата, за да може самият той да продължава с русофобската си дейност като прикрит атлантик.

А че Борисов трябва да бъде представян като ”русофоб“, което е дълбоко пазена тайна от българите, пред които се прави на русофил, вече разбира и руската пропаганда. Тя му пази реномето пред атлантическите партньори с фалшиви вайкания какъв враг на Русия бил този хитрец (за когото в един американски дипломатически анализ, изтекъл в Уикилийкс, пишеше точно това, че душата му е в Русия).

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.