Буш ще заклеймява предаването на властта от Фидел Кастро на брат му

Властта в Куба вече е предадена от Фидел Кастро на брат му Раул – без демократични реформи. Джордж Буш ще подчертае в специална реч, че това е неприемливо. Снимка: Ройтерс

Президентът Джордж Буш възнамерява да оповести строго предупреждение, че САЩ няма да приемат политически преход в Куба, при който властта ще премине от единия брат Кастро у другия, а не у кубинския народ. На специална пресконференция във вторник вечерта беше съобщено, че становището на Буш ще се отнася основно до политическите промени, които започнаха в Куба преди повече от година, когато Фидел Кастро се разболя и предаде властта на брат си Раул.

internationalheraldtribune-logo3.gifРечта на Джордж Буш ще бъде изнесена в Държавния департамент пред специално поканени кубински дисиденти и ще представи близките на четирима кубински затворници, държани зад решетките по политически причини. Висш държавен служител съобщи, че президентът иска да “придаде човешко измерение” на кубинското “насилие над свободата”.

Всъщност речта ще бъде призив към кубинците да продължат съпротивата. Очаква се американският президент да се обърне към кубинските военни и полиция с думите: “За вас има място в една нова Куба”. Той ще обърне внимание и на това, че за дисидентите и за тези, които се стремят към демокрация в Куба, са се променили малко неща, а заради управлението на Кастро страната страда както икономически, така и в други сфери.

Очаква се Буш да заяви, че докато останалата част от Латинска Америка е преминала от диктатура към демокрация, Куба продължава да използва репресиите и терора, за да контролира народа си. Президентът ще насочи част от речта си директно към кубинския народ, като ще заяви, че той “има силата да определя съдбата си и да наложи промяна.” Според представителя на администрацията Буш ще каже на кубинските зрители, че “скоро ще трябва да избират между свободата и силата, използвана от един умиращ режим”.

На 21 септември 2007 г. държавната кубинска телевизия излъчи интервю с Фидел Кастро, който за пореден път опроверга слуховете, че е на смъртно легло. Снимка: Ройтерс

Най-острата част от речта ще бъде насочена директно към Раул Кастро. Буш ще даде да се разбере, че САЩ ще се изправи срещу старата система, контролирана от нови лица. Според американските власти нищо от миналото на Раул Кастро не дава основания на Вашингтон да очаква демократични реформи. Затова САЩ ще продължат политиката си на твърди икономически санкции срещу острова.

Буш ще продължи да подкрепя възможността за стимулиране на промяна, ако Куба демонстрира готовност за подобно нещо. Тези стъпки може да включват разширен културен и информационен обмен, както и разрешението на религиозни организации и други сдружения с идеална цел да изпращат в Куба компютри и да дават стипендии. Очаква се Буш за пореден път да повтори исканията за свободни и прозрачни избори, както и за освобождаването на политическите затворници.

Джон Кавулич, старши съветник в американско-кубинския Търговски и икономически съвет, смята, че тези искания нямат никакви изгледи за успех. Според него технологичната и образователна помощ, предлагана от Буш, вече се осигурява за Куба от Венецуела и от Китай. Кавулич твърди, че речта на Буш всъщност е адресирана към общността на политическите изгнаници в Маями.

Фил Питърс, експерт по Куба в института Лексингтън, твърди, че приема речта на Буш като опит да промени политиката, която е доста остаряла. “Американската политика, каза той, е насочена основно към идеята, че комунистическото правителство ще падне, щом Кастро слезе от власт, и към това, че Кастро, който е на 81 години, ще бъде свален от поста си само от смъртта. Вместо това възходът на Раул Кастро хвана администрацията неподготвена.”

“Докато Раул Кастро затвърждаваше контрола си върху кубинските институции и установяваше връзки със световните лидери, Буш предимно мълча, продължава Питърс. Раул започна безпрецедентен диалог с кубинския народ за виждането му за собствената му страна. Междувременно всички сценарии за второ пришествие, предречени за Куба, ако Фидел Кастро сдаде властта, свързани с насилствено завземане на властта от дисидентите и масово преселение на кубински бежанци, не се осъществиха. Управляващите в САЩ разбраха, че са изпуснали влака. Предаването на властта вече се случи. Затова те не могат да поддържат политиката, която чака Кастро да умре, докато останалият свят се променя”.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.