Да им се посмеем на простите англичани и на Борис Джонсън, с българския си акъл

Ха-ха-ха, Борис Джонсън външен министър на Великобритания. Така посрещнаха някои наши коментатори из Фейсбук новината, че новият премиер там Тереза Мей дала този пост на най-големият борец за излизане на Великобритания от ЕС. У нас някои го мислят за Волен Сидеров, за българските ни представи той е някакъв луд националист, изцепвал се и т. н.

Първо го подиграваха, че отказа да бъде избран за премиер от консерваторите – аааа, бягал от отговорност. Сега се видя, че те всичко са планирали – слагат го да води външната политика, което ще предизвика гримаси в ЕС. Той ще заседава там с другите външни министри. Въпреки че има отделно предвиден министър за излизането на страната от ЕС.
Фейсбук коментаторите и по-учени анализатори, които продължават да смятат англичаните за глупави, че напукат ЕС, да помислят върху въпроса защо в ЕС ще продължат да говорят на английски и след като Великобритания го напусне. Въпреки заканите той да не е вече официален език там, повечето представители на страните членки не знаят друг общ език помежду си. Защо така?

Нашенци трябва да се замислят откъде идва този независим дух и самочувствие на британците, вместо да бълнуват само за ксенофобия и динковци.

На Острова са написали Магна харта в 13 век – договор между краля и местните феодали, който включва и граждански права. На Острова са написали Бил ъф райтс в 17 век, с което са конституирали гражданина и са му гарантирали правата пред държавата. На Острова са създали модерната демокрация, капитализма. Може да се припомня за индустриализация, велики открития, и още колко държави са създадени от британци и много от тях продължават да са под британска корона, и как английският език е станал Лингва франка и т. н.

И тези хора ще търпят Меркел да им казва как а си връзват обувките?

Айде, да не бързаме да им се смеем по български, много сме далеч от тях.

Далеч назад, и встрани.

И с този наш премиер и външен министър на кого се присмиваме?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.