След пожарите Гърция се готви за наводнения

През лятото в Гърция заради пожарите загинаха повече от 60 души, изпепелени бяха 180 хиляди хектара горски площи, земеделски земи и защитени райони. Снимка: Ройтерс

Изправен пред стотици изпепелени маслинени дръвчета в гръцкото селце Артемида, възрастен мъж сочи към безбройните обгорели останки, които само допреди два месеца са били пищна борова гора близо до дома му на остров Пелопонес в южна Гърция. „Изгубих съпругата си, сега ми остана това“, казва през сълзи 72-годишният Николаос Бураянопулос. Това лято при най-опустошителните пожари, които помни Гърция, загинаха 65 души, а много селища като Артемида бяха унищожени. Отчаяни и объркани, местните се чудят как ще започнат живота си отначало.

Четири хиляди души гледаха как домовете им изчезват в огнените пламъци, които овъглиха и 180 хиляди хектара горски площи, земеделски земи и защитени райони. Повечето хора смятат, че пожарите, които бушуваха извън контрол близо две седмици, са най-голямото нещастие, което е могло да им се случи. Някои обаче са на мнение, че най-лошото тепърва предстои.

„Другият ни страх е дъждът – защото знаем, че и това, което ни е останало, може да бъде отнесено, даже заедно с нас“, казва Авги Пандазопулу и сочи към една от сглобяемите къщички, които бяха дадени на хората, останали без дом.
В очакване на приближаващата зима природозащитници се опасяват, че почвата няма да може да поеме дъжда и това увеличава страховете от наводнения. Стотици войници и екипи на гражданска защита са в състояние на тревога и проверяват дали са изпълнени мерките за предотвратяване на наводнения в Южна и Централна Гърция. Изградени са хиляди километри диги, които да защитят жилищните зони от наводнения, когато дойдат големите дъждове.

Едва съвзела се от невижданите пожари през лятото, Гърция се готви за наводнения. Стотици войници и екипи на гражданска защита проверяват дали са изпълнени мерките срещу наводненията в страната. Снимка: rics.org

Въпреки приготовленията хората са в нервно очакване на първите проливни валежи. В град Захаро, където бяха повечето от пожарите, местните пълнят чували с пясък и ги нареждат по тротоарите и около домовете си. „Засега сме късметлии, изглежда, че планината се справя с дъжда, но все още не можем да бъдем спокойни“, казва Ангелики Компенсану, собственик на хотел „Рекс“ в Захаро, след слабия дъжд в града.

В опит да изостри вниманието на гражданите към опасността от наводнения, кметът на Захаро Пандазис Хронопулос ги събра на градския стадион, за да ги информира за мерките, които ще намалят заплахата от наводняване на домовете им. „Ще бъдем готови да евакуираме хората от планинските села и от града, ако преценим, че дъждът създава опасност. Не искам повече мъртви тела на моята съвест“, казва кметът.

Правителството, начело с Костас Караманлис, беше остро критикувано заради неадекватната реакция на пожарите, окачествени като умишлени, в това число извършени от безскрупулни предприемачи, възнамеряващи да експлоатират защитени площи. Неотдавна министър-председателят беше критикуван заради информации, че правителството му е разрешило на предприемачи да строят върху защитени земи в близост до унищожените от пожарите това лято площи. Спогодбата между правителството и град Захаро ще позволи да се дават разрешения за строеж в райони, пострадали от огъня, които са в съседство със защитени от „Натура 2000“ зони. Природозащитници в Атина казват, че внимателно ще наблюдават и незабавно ще предприемат законови мерки, ако предприемачите се опитат да се възползват от бедствието. Те ще сформират група от адвокати, които при нужда веднага ще завеждат съдебни дела, за да спират незаконното строителство.

Кметът на Захаро казва, че спогодбата между града и правителството ще позволи набирането на така необходимите средства за възстановяване на опустошените от огъня райони. „Хората са разорени и трябва да мислим как да им помогнем, като в същото време защитаваме и природата“, казва Хронопулос и допълва, че всички пари, които ще получи общината, ще бъдат инвестирани обратно във възстановяването на планинските села и на град Захаро.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.