Нападателят от Ница – известен на полицията, но не и на разузнаването

Личният документ на убиеца Мохамед Булел

Френската телевизия Ем 6 съобщава, че вчера крайбрежният булевард е бил затворен за движение, но камионът, управляван от нападателя Мохамед Булел, е бил пропуснат да мине, защото той е излъгал, че карал сладолед за хората, събрали се там за националния празник на Франция.

Телевизия Бе Еф Ем Те Ве съобщава, че 31-годишният Булел, който е роден в предградие на тунизийския курортен град Сус, нямал двойно гражданство, както беше съобщено по-рано днес. Той имал само тунизийско гражданство и разрешително за пребиваване във Франция.

Адресната му регистрация е в Ница и е познайник на полицията за домашно насилие, заплахи, кражба, употреба на оръжие, но не и за тероризъм. Булел е в процес на развод със съпругата си, от която има три деца. Съпругата му вече е задържана под стража. Разследващите ще се опитат да разберат от нея дали нападателят е имал съучастник.

В камиона-убиец, управляван от Булел, бяха открити шофьорска книжка, мобилен телефон, банкова карта, пистолет калибър 7,65 мм, до който е имало патрони и изстреляни гилзи. Намерени са и бутафорни модели на друг пистолет, на автомат „Калашников“, американски автомат М-16 и граната, съобщи прокурорът на Париж Франсоа Моленс.

Претърсен беше дома на Булел, намиращ се в северната част на Ница. Съседи на Булел споделят, че той им изглеждал повече заинтересован от хубавите жени, отколкото от религията. Те го описват и като депресиран и нестабилен човек, но смятат, че това се дължало на краха с брака му и на финансови проблеми.

Един от съседите разказва, че не му харесвал настойчивия начин, по който Булел гледал дъщерите му. От една година Булел е имал разрешително за правоуправление на тежкотоварен камион. Той работел като доставчик във фирма, но преди един месец имал инцидент. Заспал на волана и предизвикал пътнотранспортно произшествие. Тогава бил задържан под стража.

Нападателят от Ница е бил осъден на шест месеца затвор условно от преднамерено насилствено действие, при което е използвал оръжие. По-рано днес френският министър на правосъдието Жан-Жак Юрвоас съобщи, че нападателят от Ница е бил осъден заради побой след пътнотранспортно произшествие, станало по-рано тази година. Тогава Булел е бил осъден, защото е ударил с тежък предмет другия участник в произшествието.

Разследването е възложено на френската служба за вътрешно разузнаване и на Централното управление на криминалната полиция и се води по законови членове за терористична дейност.

Атентаторът е бил напълно неизвестен на разузнавателните служби и никога не му е било изготвяно специално досие в службите, нито са получавани сигнали, че се е радикализирал, подчерта Моленс. За атентата не е поета отговорност, но той „съвсем точно отговаря на постоянните призиви за убийство, отправяни от джихадистите“, добави той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.