Военният преврат в Турция (обновена)

„Съвет за мир в родината“ пое отговорност.  Държавният секретар на САЩ Джон Кери се надява на приемственост

Военни патрули в Истанбул. Любителска снимка от туитър.

Турските военни съобщиха, че поемат властта в страната – акт, който министър-председателят Бинали Йълдъръм заклейми като незаконен, предава AFP. „Властта в страната е изцяло поета“, се казва в изявление на военните, прочетено по телевизия NTV, без да бъдат давани допълнителни подробности.

Групите, които поеха властта в Турция, обявиха военно положение и въведоха вечерен час, предава AFP. „Въведен е вечерен час до второ нареждане“, се казва в разпространеното съобщение, подписано от „Съвет за мир в родината“.

Държавният секретар на Съединените американски щати, чиято визита в Москва продължава, се осведомява за събитията в Турция, където военни групи поеха властта, предава AFP.
Той заяви обаче, че каквото и да се случва, се надява Турция да бъде в състояние да разреши кризата чрез запазване на мира, стабилността и на зачитането на „приемствеността“.

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган е в безопасност, предава Интерфакс, като се позовава на информация от телевизионния канал CNN Turk. Къде точно се намира турският премиер към момента, не е известно.

Според съобщение на агенция Стратфор в Туитър, самолетът на Ердоган не е успял да кацне в Истанбул, отказано му е убежище в Германия. Според други източници Ердоган е обкръжен в резиденция на бизнесмен на Егейско море.

Всички полети от международното летище „Ататюрк“ в Истанбул са отменени, предава Reuters.Турски военни сили обявиха късно в петък, че поемат властта в страната, за да защитят демократичния ред и да гарантират правата на човека.

Британски журналисти в турската метрополия Истанбул докладват за сблъсъци между военни и полиция, пише вестник The Telegraph. Съобщава се, че охраната на президентската резиденция е обезвредена.

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм заклейми това, което описа като „незаконно покушение“ на елементи от армията, предава AFP. „Работим върху възможността за покушение. Няма да позволим това“, заяви Бинали по телефона пред телевизия NTV, без да обясни подробности за групата хора, уточнявайки единствено, че са военни. „Тези, които са в това незаконно действие ще платят най-високата цена“, добави Йълдъръм, пояснявайки, че би било точно случващото се да бъде определено като „преврат“.

В турската столица Анкара е била чута продължителна стрелба, съобщава телевизионният канал Press TV. Съобщава се, че над града има военни самолети и хеликоптери. Хеликоптери лятят и над Истанбул, най-големия турски град. Властите забраниха движението по двата моста, свързващи европейската и азиатската част на метрополията.

Полицията в турската метрополия Истанбул е затворила движението по двата моста над Босфора, предава TACC, като се позовава на местни медии. Движението е забранено по Босфорския мост и по моста, кръстен на султан Мехмед Фатих, които свързват европейската и азиатската част на града.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.