Сърбия: България държи границите отворени, не контролира мигрантите; Изпращаме армия и полиция

Загражденията по границата не успяват да спрат мигрантите. Снимка: Анализи Дифеса

Сърбия няма да стои по средата между България от една страна и Унгария и Австрия от друга. Всяко нелегално преминаване на границата ще бъде санкционирано. Това предупреждение отправи сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин и подчерта: Всеки един от мигрантите, който не потърси убежище ще бъда връщан обратно в страната от където идва. Вулин обеща и категорична борба с трафикантите на мигранти.

„Ние постигнахме най-добрите резултати в борбата срещу трафикантите на хора. Останалите държави от този маршрут могат само да се учат от нас“, каза още Вулин по време на визитата си в град Ниш, предаде БГНЕС.

Вчера след заседанието на Бюрото за координация на службите за сигурност сръбският премиер Александър Вучич съобщи, че е взето решение за изпращане на съвместни военни и полицейски екипи по границите с цел спиране на нелегалната миграция. Той уточни, че решението е подкрепено и от президента Томислав Николич. Вулин уточни, че правителството в най-скоро време ще започне да изпълнява решението на Бюрото.

Министърът каза, че Сърбия се е обявила за единно решение на ЕС по отношение на мигрантската криза, но до това не се е стигнало.

„В случая ние имаме страна-членка на ЕС – България, която държи напълно отворени границите си и няма никакъв контрол над движението на мигрантите. В същото време Австрия и Унгария напълно затвориха границите си. Сърбия няма да стои със скръстени ръце между тях и да чака“, каза още Александър Вулин.

След като Унгария въведе нови по-строги мерки за контрол на границите си на 5-ти юли, в Сърбия се стигна до значително увеличаване на броя на мигрантите.

Според властите в Белград в момента на територията на страната има около 3000 мигранти и техният брой се увеличава всеки ден с по няколкостотин души. Най-много идват от България.

БГНЕС припомня, че властите в съседна Република Македония също взеха решение за увеличаване на полицейските и военните патрули по границите с цел да се предотврати една евентуална нова мигрантска вълна.

БГНЕС и Танюг

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.