Българските медии като папагали

Джон Кери. Снимка: От сайта на ЕК

В. “Вашингтон пост” направи грешка. Съобщи, че според американския държавен секретар Джон Кери неуспелият пуч поставя под съмнение бъдещото членство на Турция в НАТО. Малко по-късно американското посолство в Анкара опроверга това. Наистина Кери не е казвал нищо такова на съвместната си пресконференция с Федерика Могерини, ръководителка на европейската дипломация, в Брюксел днес. Той каза, че членството в НАТО предполага изискване за демократичност и че съюзниците ще “мерят” внимателно развитията в Турция отсега нататък, но слуховете, че бъдещото й членство в НАТО е на кантар са “силно преувеличени”, както би казал Марк Твен.

По-късно самият американски всекидневник редактира и заглавието, и текста си. Първото му заглавие обаче е навред в българските медии. Разходете се из интернет, за да се уверите.

То говори за две неща – първото е завидното доверие във “Вашингтон пост” (вестникът съборил президента Ричард Никсън), второто е отчайващата липса на самостоятелно мислене и на чувство за отговорност пред публиката у голяма част от българските медии. Те преписват безкритично всякакви глупости, стига да носят престижен етикет. Понякога стига и само да са написани на или преведени от чужд език.

Проверката на информацията, вторият източник са само лозунг. В нашия занаят и най-големите грешат понякога. Въпреки това преклонението пред авторитета е безпрекословно.
Спомних си как преди няколко години от София ми направиха скандал, че съм пропуснал “новината”, че Европейската комисия предложила яйцата в ЕС да се продават на килограм, а не на бройка. Така пишело в британския “Телеграф”. Обясних им, че това не е вярно и че Комисията го е опровергала. Те обаче преписаха британския вестник, а мене нахокаха.

Да се чудим ли как при това положение карикатурната в мнозинството си българска политическа класа държи в мъртва хватка медиите? Ами тях ги мързи не само да мислят, но и да гледат и да слушат самостоятелно. Изглежда обаче забравят, че отдавна не са единственият източник на информация за оредяващата си аудитория. Тя може сама да направи справка с оригинала, там, където журналистите ги е домързяло.

Ето какво каза днес Кери, всеки може да го чуе и види, дори да не е журналист тук и тук. А как се държаха споменатите медии, вижте и чуйте тук.

От jelev.info

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.