Проучване сочи, че Слави Трифонов води на Кристалина, Фандъкова и Борисов, ако се яви за президент

Слави Трифонов и хора от екипа му внасят подписите за реферрендума в парламента. Снимка: Шоуто на Слави

Резултати от социологическо изследване на TNS opinion съвместно с TNS BBSS (бивш Галъп интернешънъл) сочат, че ако изборите за президент бяха в началото на юли, то 36% биха гласували за Слави Трифонов, като зад него се подреждат Кристалина Георгиева, Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов и др. спрягани евентуални кандидатури. Още по-голяма част от анкетираните казват, че те биха гласували за партия, начело на която е Слави Трифонов (41%).
58% от запитаните твърдо ще гласуват на референдума, иницииран от Шоуто на Слави.

Изследването е на TNS opinion съвместно с TNS BBSS и е национално представително. Анкетирани са 1000 души на възраст над 18 години, за да се проучи информираността за референдума, иницииран от Слави Трифонов, също и:
– Потенциалните нагласи за гласуване на шестте въпроса зададени в референдума
– Вероятността за гласуване за потенциални кандидати включително Слави Трифонов в президентските избори
– Вероятността на гласуване за потенциални партии включително партия оглавявана от Слави Трифонов в националните избори.

Изследването е направено по телефон. Работата на терен е била проведена между 30-ти юни и 5-ти юли 2016 г.

Обект на изследването е: до каква степен хората в България знаят за Референдума иницииран от Слави Трифонов и до каква степен са склонни да гласуват за него.

Голяма част от хората знаят за референдума, иницииран от Слави – 86%. Хората с по-високо образование са по-добре осведомени.
Повече от половината от запитаните – 58% – твърдо ще гласуват на този референдум (което е по-висок процент от този на националните избори в България и може би е завишен на този етап).
По-голяма част от анкетираните казват, че ще гласуват с „Да” на всеки от 6-те въпроса.
На въпроса „Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?” – с „Да” отговарят 94%.

На въпроса „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?” – 77% „Да”.

На въпроса „За намаляване на субсидията на политическите партии партии на 1 лев – 76% „Да”.

На въпроса „Подкрепяте ли директорите на областните дирекции и началниците на районните управления на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?” – 72% „Да”.

На въпроса „Подкрепяте ли да може да се гласува с дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите?” – 70% „Да”.

На въпроса „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?” – 67% „Не”.
36% от респондентите казват, че на изборите за президент биха гласували за Слави Трифонов, този потенциал е малко по-висок от този на Кристалина Георгиева (32%) или Йорданка Фандъкова (30%).

Още по-голяма част от анкетираните казват, че те биха гласували за партия начело, на която е Слави Трифонов (41%).
Останалите партии имат по-ниска подкрепа, по-малко от 10%, с изключение на ГЕРБ (25%) и БСП (12%).

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.