Реших да гласувам за зелено. И се обърках. Имало ментета

Убедих се, че трябва да гласувам за зелено. За някакви зелени. Партии ли, що ли.

Имам щастието (или нещастието) да живея в софийския кв. „Изток”. Баш преди изборите ни пробутаха в съкратени срокове някакъв нов застроителен план, който, с извинение, е….ва майката на квартала. Правят го като „Лозенец”, строят блокове на всяко празно място, секат дървета, прокарват улици.

Имаше обявено обсъждане на плана, отменили го. Кой? Кметът Борисов забранил, казват в квартала. Как така?
Кметът на общината е от Демократическата партия. Не знам дали това е партия или образувание с идеална цел да изсмуква пари от общински далавери. Може би не само от общински, но в нашия квартал такъв е случаят.

На мястото на кино „Изток” в плана е предвиден някакъв многоетажен супер-бизнес-търговски център. „Зад това стои Бойко Борисов – казват в квартала – той е скрития инвеститор”. Дали е той – не знам. Ама е голяма диващина и голяма хапка. От квартала нищо няма да остане. Лакомия до шия. Всяко празно място трябва да се застрои, изтъргува, даде под масата и над масата. И всички намерения са облечени в благовидни планове, оцветени в зелено и с красиви обяснения – да се благоустрои, да се направят паркинги, да се подобри транспорта. Отврат! Никой не им вярва. За кого, при това положение, да гласуваш?

Някъде по улиците облечено в зелено момиче ми тикна в ръцете листовка с програма за изборите. В центъра на София дървета бяха обгърнати с плакати с човек прегърнал дърво и надпис:”Не го давам”. Тия са мойте хора, помислих си.

Кандидатите за кметове са цял карнавал: Тити-мити, генерали, гълтачи на саби и духачи на огън… Абе, в сравнение с тях, по-добре зелени. Но кои са те?

Влязох в някакъв сайт – ха – те познати лица – Карбовски нещо бил зелен радикал. И някакви хора от Гергьовден. То, изглежда, партиите у нас са за хора, които искат да са си партийци. Днес в една, утре – в друга. Щом има зелени партии, веднага ще спретнем една. Ще направим плакати, транспаранти, листовки. Някой дава пари – ние сме зелениииии.

Истинските зелени нямат пари. Убеден съм. Истинските зелени лежаха по кръстовищата в защита на Странджа, на Рила и т. н. Но пари нямат. И, за съжаление, не могат да се организират да направят някакво движение за избори. Веднага бих гласувал за тях. А сега – какво? Има зелена партия, има и някаква друга зелена партия. На коя да вярвам? Развяването на зеленото нещо ми се види като далавера. Менте зелени. Иди, че познай истинските.
Дали въобще да гласувам? Хубавото е, че можеш да избереш кмет с една бюлетина, а общински съветници – с друга. Ще прегледам кои са зелени. И кои са менте. Иска ми се поне 2-3-ма зелени, ама много зелени, да влязат в градския съвет. Дано се намерят такива в листите.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.