И лордовете се изкушиха от депутатското кюфте

Бунт срещу новите правила за редене на опашка в британския парламент

Новите правила в британския парламент, според които законодателите може да пререждат служителите на опашките, предизвикаха недоволство и обвинения за нарушаване на вековните традиции. Снимка: raisethehammer.org

В британския парламент бяха въведени нови правила, според които чиновниците, сътрудниците и секретарите трябва да се редят на опашка, а законодателите – не. Британските законодатели получиха правото да пререждат опашките в ресторантите, тоалетните и асансьорите в камарите на парламента, като така вбесиха и сътрудниците, и готвачите, и портиерите. Служители предупреждават, че така парламентът рискува да създаде впечатление, че е напълно недемократичен. „Хората са възмутени, казва Кевин Флак, сътрудник и синдикалист. Те са шокирани не на последно място от отношението, което се крие зад тази мярка.“

associatedpresslogo-large.jpgСпорът нанася удар право в сърцето на типично британската мания: светостта на търпеливото чакане на опашка за автобуси, влакове, щандове за кафе и за деликатеси – навсякъде, където има тълпа.

Пиер Клема, 28-годишен французин консултант в лондонска инженерингова фирма, казва, че не би посмял да пререди опашка във Великобритания: „Тук това е част от културата. Да пререждаш опашка не е твърде британско.“
Флак, един от около десетте хиляди работещи в парламента с десетвековна история, казва, че служителите се чувстват така, сякаш са третирани като граждани втора ръка. Гневът се изля на среща във вторник, когато служителите обвиниха законодателите, че грубо ги избутват от площадките пред асансьорите и ги пререждат на опашките за издаване на нови пропуски. Комисията по административни въпроси в Камарата на представителите, която одобри новите правила, призна, че членовете й трябва да обсъдят промените, но не предложи да отмени директивата.

„Срещата беше бурна, служителите се оплакваха от пререждането на опашките, особено пред асансьорите“, каза Флак. Друго оплакване е, че народните представители вече разполагат с многобройни луксозни ресторанти и барове, до които служителите и обществеността нямат достъп.

„В момент, когато парламентът се опитва да влезе в модерния свят, това прилича на крачка назад към старите времена“, каза Флак. Членовете на Камарата на представителите и Камарата на лордовете вече се радват на многобройни привилегии: от запазени места за церемониалните им саби до специално юридическо изключение, което не позволява на хората да ги съдят за изказвания в парламента.

Колкото и несправедливи да изглеждат промените в очите на британските служители, има малко места, ако изобщо има такива, където на американски законодател в Капитолия може да се наложи да застане на опашка. Американските народни представители ползват отделни асансьори, ресторанти и входове, както и лични тоалетни в кабинетите си.

Парламентарният указ беше одобрен от Питър Грант Питъркин, пищно облеченият парламентарен пристав – администратор, чиято церемониална униформа включва ботуши с токи, плътно прилепнал по тялото панталон и сабя. Джо Моран, специалист по история на културата в университета „Джон Муурс“ в Ливърпул казва, че парламентарната директива не е безпрецедентна. „През Втората световна война бременните жени често получаваха печат на ръката за предимство на опашките за храна и за продукти от първа необходимост, каза той. Така че има прецедент на идеята, че някои хора имат по-голяма нужда да пререждат опашката от други.“

Законодателят Лембик Опик, известен с манията си по астероидни сблъсъци и приятелката си поппевица, подкрепя претенцията на служителите и търси съмишленици сред колегите си в парламента. „Това правило служи, за да създаде строго разделение, което е в разрез с наложения имидж на парламента“, твърди Опик в документ, в който упреква колегите си, че са допуснали промените. „Има достойнство във всеобщата презумпция за равенство“, се казва в декларацията на Опик, която до вторник беше подписана от 68 законодатели.

Британците споделят това мнение. “Хората тук са консервативни. Харесва им да пазят традицията, за разлика от други страни“, казва Анди Анкома, 23-годишен продавач от Лондон. “Бил съм в САЩ и там не ги е много грижа за опашките“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.