Открити са дневниците на Химлер: Хубав масаж, после разстрел на 10 поляци

Наскоро открит дневник, воден от нацисткия масов убиец и чудовище от СС Хайнрих Химлер, разкрива как е бил на масаж, преди да нареди 10 поляци да бъдат убити и почти припаднал, когато мозъкът на евреин напръскал мундира му, когато го разстреляли

Хайнрих Химлер с дъщеря си Гудрун. Снимка: архив

Обхващащият 1938, 1943 и 1944 г., документ изчезва в края на Втората световна война, когато попада в ръцете на Червената армия. Сега той е открит в руския военен архив в Подолск, регистриран като „Дневник”.

Това е служебният календар на Хайнрих Химлер, където той записва дати, места, срещи и решението си да изпрати милиони хора на смърт. Той също така разкрива ужасяващи подробности за това как Химлер е наредил убийството на хиляди хора, включително и смъртта на 10 поляци, веднага след като е бил на масаж при личния си лекар.

Известно е, че Химлер се е гнусял от гледката на кръв и един запис в дневника от август 1941 г. описва в детайли как, когато присъства на масовия разстрел на евреи в овраг край град Минск в сегашна Беларус, той почти припада, когато мозъкът на една жертва попада върху мундира му.

Директорът на немския Исторически институт (DHI) в Москва проф. Николаус Катцер описва дневника като „документ от изключително историческо значение”. Той съдържа повече от 1000 страници и изплува на повърхността 71 години след като Химлер е заловен от британски войници, докато скита из Северна Германия, облечен в униформа на обикновен войник и с фалшиви документи. Разпознат, когато е заведен за разпит, той прехапва капсула цианид, вградена в зъба му, и умира за минути.

Химлер отговаря за целия репресивен апарат на нацистката държава от полицая на улицата до Гестапо и концентрационните лагери за масово изтребление като Аушвиц и Треблинка.

Дневникът показва, че между 1943 г. и 1945 г. той се е срещнал с 1600 души и съдържа подробности от живота му. При посещение в концентрационния лагер Бухенвалд в Германия, например, той пише: „Закусих леко в кафенето в СС-казиното”.

Друг път пише, че е станал свидетел на „ефективността” на дизеловите двигатели в лагера на смъртта Собибор в окупираната от нацистите Полша, където 400 души са умъртвени за целта на демонстрацията. Общо 250 000 души са обгазени в лагера, повечето в рамките на два часа след пристигането. По-късно същия ден през 1943 г. той пише, че е бил „почетен” на банкет, даден от есесовците.

Дневникът е изпълнен със споменавания на Пупи – прякорът на дъщеря му Гудрун, заклета нацистка, който е все още жива и живее в предградие на Мюнхен, където помага на бивши нацисти с благотворителна организация, наречена „Stille Hilfe” – Мълчалива помощ.

Той също така пише за нуждата от нови кучета-пазачи в комплекса Аушвиц, „способни да разкъсат всеки, освен своите водачи”.

Една страница от дневника, с дата 3 юни 1944 г. – три дни преди десанта на съюзниците на плажовете на Нормандия, когато започва западното настъпление срещу Германия – показва, че Химлер е загрижен за по-неотложни светски въпроси.

Дневникът описва подробно сватбата в същия ден между генерал-майора от СС Херман Фегелайн и Гретл Браун в резиденцията на Хитлер в Оберзалцберг в Бавария. Фегелайн е любимец на Химлер и Хитлер, докато Гретл е сестра на Ева Браун, жената, която живее в сянката на Третия райх като любовница на нацисткия вожд.

Фегелайн е арестуван от СС на заповед на Хитлер през април 1945 тъй като напуска поста си в бункера на фюрера и е заподозрян в предателство. Не го спасява, че е съпруг на сестрата на Ева Браун, и е разстрелян.

В записките за сватбения ден Химлер описва събитията от 9 ч. сутринта до 19 ч. вечерта, като се започне с посрещането на гостите в Берхтесгаден, обяда в Хаус Борман – планинската резиденция на зловещия секретар на Хитлер – и прием там в следобедните часове преди да тръгнат към Бергхоф – планинската резиденция на фюрера.

Сватбата завършва с разходка до чайната високо планината – единствената реликва от времената на нацизма, която съществува там и до днес и се посещава от десетки хиляди туристи годишно. Последните метри до върха на планината се изминават от посетителите в същия бронзов лифт, построен от Борман за Хитлер през 1930-те.

Дневниците, намерени по-рано тази година, ще бъдат публикувани във вестник „Билд” от днес. Член на екипа на DHI казва, че: „Архивните документи са ключ за пълното разбиране на Химлер и жестоките му дела”.

Откриването на дневниците идва две години след като писма до съпругата и дъщеря му, снимки и дори бележник с рецепти, принадлежащи на Химлер, бяха намерени в Израел.

Те разкриха, че той е държал в тайна от жена си и любовницата си програмата за изтребление на евреите, за да не ги разстрои. В писмата и дневниците, които бяха публикувани в Германия от вестник „Ди Велт”, той се разкрива като суетен и дори стеснителен съучастник в масовите убийства.

Историците прекарват три години в изучаване на архива, принадлежал на евреин, преди да бъде запечатан в банков трезор в Тел Авив, за да се уверят в неговата автентичност, преди да стигнат до заключението, че е е истински.

Превод e-vestnik

Б.р. – Хайнрих Химлер е вторият най-влиятелен човек в Третия райх след Адолф Хитлер. След Първата световна война участва в нацистка организация за разправа с комунистическото движение в Германия. От 1929 г. е райхсфюрер (ръководител) на СС. След 1933 г. е началник на политическата полиция в Мюнхен, Бавария, а по-късно и в цяла Германия. От 1936 г. е шеф на Гестапо – тайната полиция на Третия райх. От 1943 г. е имперски министър на вътрешните работи, а от 1944 г. – командващ на резервната армия.  Самоубива се след победата над нацистка Германия.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.