БСП потъва, опозиция няма, натоварват с очаквания Слави Трифонов. Откъде ще изскочи заекът?

Слави Трифонов и хора от екипа му внасят подписите за реферрендума в парламента. Снимка: Шоуто на Слави

Бърза разходка по заглавията от последните два дни показва, че БСП се разпада както СДС навремето. Първо се отлюспи бившият й лидер Първанов, също както Костов навремето се отлюспи от СДС и направи нова партия. Без никакви идеологически причини или различия, а от чисто властови амбиции. И лични противоречия.

Сега в БСП започват котерийни борби между бивши лидери и основата на борбите ще е съюзът с бившия лидер Първанов – напомня борбите вътре в СДС през последните години.

АБВ ще изтече по-бързо в канала, още на първите избори. И единственото спасение за Първанов е ляв блок, по подобие на Реформаторския блок. Котериите в БСП му помагат, ще го прегърнат с призиви за единство на лявото. И вкупом ще потънат надолу, ще сведат партията си до това, което е Реформаторският блок в момента – около 8 процента. С такива политици вляво ще е заслужено.

Първата действие в този театър ще бъдат президентските избори и общ кандидат на БСП и АБВ.
Левите избиратели да му мислят какво ще правят. Опитът в съседна Гърция показва, че и там партиите вляво потънаха, а на тяхно място се появи нова лява политическа сила. Тук т. нар. леви се дърпат и се бият колко по-наляво или по към Русия, по към Европа да обърнат БСП, не се отказват от нея, карат се като за недвижим имот, който не могат да разделят. И непоносимостта, с която се ритат, обещава с тях неминуемо да се случи същото, като със СДС.

Но се очертава, че няма никаква опозиционна политическа сила, която да противостои на управлението на Борисов. Хората чакат да изскочи отнякъде. И натоварват с очаквания Слави Трифонов.
Той самият каза, че няма да става президент, но по-късно, когато отхвърлиха три от въпросите на инициирания от него референдум, Слави Трифонов каза, че Конституционният съд го „тика към политиката“.

И мнозина скочиха уплашени. Слави Трифонов нямал право да се бърка в политиката. Абе, за бодигарда Борисов и свитата му от милиционери не възразиха, пък шоумен било скандално…

Нещо подобно беше навремето с Жорж Ганчев, обявиха го за популист, фашизмът идвал с него и т. н. (А с популиста Борисов не идва, защото влезе в коалиция с реформаторите…) Сега пишат същите смешки за Слави Трифонов. Ирония на съдбата – навремето Слави участва активно в кампания срещу Жорж Ганчев.

По подобен начин навремето скочиха и срещу царя – разбил политическото и не знам си какво. Партиите на статуквото са застрашени.

Това че са уплашени политиците, е добре – Слави Трифонов да им разбърка картите.
Но има стреснати фенове на насипното дясно, реформатори, десебисти, протестъри. Ще се окаже, че шоуменът има по-голямо влияние от тях, взети заедно. Ще им дръпне от избирателите. Затова ще има възмущения, ще го наричат фашист и т. н. Няма признаци да разбират, че в тях има нещо криво, а не само във всички останали.

Общественото недоволство е голямо, а не се вижда изход засега, всеки опит за някаква нова политическа сила, опозиционна на Борисов, ще бъде посрещнат с надежда от едни и яростни нападки от други.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.