Ще стане ли Франция „по-зелена“?

Екологичната политика във Франция е сред основните сфери, в които предвижда реформи Никола Саркози. Основните противоречия са свързани с ядрената енергетика и с предложението за данък за замърсяващите околната среда автомобили. Снимка: Ройтерс

Екологичната политика във Франция, която отдавна е обект на протести срещу генно модифицирани посеви и хамбургери, е основната тема на конгрес, определян като една от отличителните мерки в реформите на президента Саркози. В първото изявление, което направи, след като спечели президентския пост през май, той подчерта безпокойството си от глобалното затопляне и обеща радикално преразглеждане на политиката за околната среда.

Форумът събира на едно място министри, природозащитници, учени и работодатели и е една от най-забележителните „зелени“ инициативи, организирани досега във Франция. Никола Юло, популярен телевизионен водещ и еколог, който е един от инициаторите на срещата, казва, че целта е да се очертаят контурите на нов подход към политиката за околната среда. Той изразява и безпокойство от „невероятната сила на лобитата“ и твърди, че „добрите намерения не са достатъчни“.reuters_logo.gif

Шест работни групи обсъждат предложения по теми като енергоефективните сгради, екологичните такси и замърсяването на въздуха, възобновяемите енергийни източници и биоземеделието. На събитието са посветени десетки вестникарски статии. Най-остри са разногласията за ядрената енергетика, която осигурява 80 процента от електричеството във Франция, за предложенията за облагането с данък на най-силно замърсяващите околната среда автомобили, както и по други въпроси като предложението за ограничаване на скоростта на движение по пътища и магистрали с 10 км/ч.

Конференцията подчертава колко силно е засегната Франция от световните тревоги за глобалното затопляне и други въпроси за околната среда. А страната по традиция държи разпокъсаното движение на зелените в ъгъла на политическата сцена.

Министърът на екологията Жан-Луи Борло дотолкова се ангажира с екологичната тематика, че дори отиде в Гренландия, за да види как се топят ледниците. Снимка: Ройтерс

Френското движение за защита на околната среда се отличава с харизматични активисти като Жозе Бове, чиито протестни акции включваха разбиване на ресторант на Мак Доналдс и опустошаване на полета с генно модифицирани култури. Министърът на екологията Жан-Луи Борло, бивш министър по заетостта и адвокат, проповядва „зелено“ поведение в кабинета на Саркози с ревността на новопокръстен. „Трябва да използваме тази криза, за да променим обществото“, каза той в началото на дискусиите през юли. Оттогава Борло пътува из Франция и дори отиде в Гренландия, за да види лично как се топят ледниците.

Анкета на Института за проучване на общественото мнение, поръчана от обединение на екологични групи, показва масова подкрепа за развитието на възобновяемите енергийни източници и пестенето на енергия, намаляване на употребата на земеделски пестициди и развитие на биоземеделието.

Никълъс Стърн, бивш главен икономист от Световната банка и автор на влиятелен доклад за глобалното затопляне, председателства една от работните групи, като й придава международна окраска.
Природозащитни групи като Грийнпийс, пряко ангажирани в процеса, подкрепят инициативата, но са скептични за резултата. „Масата е сложена, но ние все още не знаем какво ще ядем“, каза групата в изявление миналата седмица.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.