Борисов предлага български сапун за руското енергийно бесило

Иво Инджев

“Борисов дълго мислил дали да поиска разговор с Путин. Заради “риториката, която имаше от България към Русия и санкциите”, обясни той. Путин обаче бил доста добронамерен, което учудило нашия премиер. Всичко това Борисов сподели на откриването на Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна.

Той каза, че се надява съвместните експертни екипи, които бяха договорени в телефонния разговор с Путин, да предложат бързо варианти за „Белене” и за „Южен поток“, които да устройват както България, така и руската страна.” (Клуб Z)

След като Путин направи мечешка услуга на Борисов и на практика го издаде, че му се е обаждал да му докладва за отношенията си с Жан Клод Юнкер, нашият премиер му върна мечешката услуга. Без да си дава особено сметка за смисъла на думите, Борисов похвали Путин, че бил изненадващо добронамерен. Иначе казано- очаквал е да бъде недобронамерен.

Този съмнителен комплимент напомня на черния хумор от вица за възкръсналия Хитлер, който се огледал в огледалото, оправил си фуражката и рекъл : “ И повече никави глезотии”, т.е. нещо като “повече няма да съм толкова добричък”.

Втората безсмислица в рамките на двата цитирани по-горе абзаца, изречена от Борисов, е не толкова неволна, колкото “дървено-желязна”. Оксиморон е да се намери бързо(!) решение за АЕЦ “Белене” и “Южен поток” (и то от експерти- явно се очаква да са някакви фокусници), което да устройва и Русия и България- т.е. и вълка и агнето.

Русия иска България да е колкото е възможно по-зависима от нея, най-вече в енергетиката, където е обвързана с вериги, сделани в СССР.

България (би трябвало да) иска да е колкото е възможно по-независима от руската си зависимост, която е прави постколониална държава, неспособна да взима самостоятелни решения за цените в областта на енергетиката с всички произтичащи от това печално известни последици.

За Русия двата проекта може да са големи, но не и от решаващо значение за нейната икономика.

За България двата проекта са гигантски по мащаб и биха предопределили бъдещето на страната в евразийска посока- т.е. в посока на отдалечаване от европейските стандарти на живот.

Русия, като продавач, би спечелила 100 процента от каквато и да е било сделка около двата проекта.

България е тази, която трябва да рискува с гарантирано фатални последици, например с АЕЦ “Белене”, при абсолютна неяснота по въпроса за печалбата в някакво далечно бъдеще (а бъдещето вече е дошло с нови технологии в развития свят, където днешното производство реактори от чернобилски тип изглежда като филм на ужасите).

И т.н. и т.н.

С други думи, да се намери общо кратно между хищника и жертвата му в тази задача е вид абсурд, който може да бъде изговорен само от самоубиец, който сам предлага въжето на един самодържец.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.