„Зелените“ професии стават все по-търсени и доходоносни

В САЩ екологичният сектор се развива главоломно

Очаква се супертънките слънчеви панели на фирмата Xunlight да бъдат хит на пазара. Снимка: xunlight.com

31-годишният американски инженер Брад Моринг доскоро е работил в компания, произвеждаща части за автомобили. Осъзнавайки проблемите на автоиндустрията, той сам започнал да си търси друга работа. Днес можеше да работи за голям военен доставчик или за мощна земеделска компания. Вместо това обаче, Брад избрал най-нископлатеното предложение и станал 20-ият член на екипа на Xunlight. Xunlight e компания базирана в Толедо, щата Охайо и се занимава със слънчева енергия.

„Напуснах фирма, в която съм работил 12 години, за да се присъединя към нещо, което едва сега стартира“, казва Моринг, който е баща на едногодишно момченце и очаква още един наследник през февруари. „Рискът е голям, но ако се окаже оправдан, ще имаме голям успех.“

Перспективите за успех изглеждат все по-големи. Цените на петрола достигат нови и нови рекордни височини, а все повече компании започват да се притесняват за въглеродните емисии при производството им. Това кара все повече хора да се насочват към започващата да се развива „зелена“ икономика. Фирмите започват да набират учени, които да работят по технологии за възобновима енергия, и бизнесмени, които да представят на пазара екологични продукти. Дори някои от тези зараждащи се компании да се провалят, вече се утвърждава мнението, че „зеленият“ сектор скоро ще стане изключително желано място за работа. „Това е предизвикателството на 21 век… няма как да го избегнем“, казва Кевин Дойл, основател на консултантската фирма „Зелена икономика“ и автор на книги по темата.

Не е възможно да се каже точно колко души работят в „зеления“ сектор, главно защото още не е съвсем ясно какво се включва в тази категория. Ако работите в супермаркет и подреждате щанда с еко храни, работите ли в „зеления“ сектор? Или пък ако сте инженер, който се грижи дадена електроцентрала да работи по-ефективно? В същото време обаче, в сектори като слънчевата енергия и биогоривата, заплатите растат толкова бързо, че изследователите трудно могат да дадат точна статистика. Но въпреки липсата на точни цифри, всички наблюдатели се съгласяват, че тази сфера се развива много бързо. Базирайки се на външни инвестиции, „зеленият“ сектор може да създаде 50 000 нови работни места до 2010 г., смята К. Сридар, изпълнителен директор на фирмата за биогорива Bloom Energy. Само за сравнение, всички служители на гиганта Genaral Motors са 73 000. Питър Бийдл, президент на Greenjobs.com, смята, че само секторът за слънчева енергия ще се нуждае от 2 милиона души нови служители до 2020 г. Това е по-голяма цифра в сравнение със сегашния брой американци, които работят като начални учители.

През последното десетилетие подобен бум се забелязваше в Интернет сектора. Но днес „зелени“ професии се появяват навсякъде, дори на съвсем неочаквани места. Добър пример е Толедо – известен индустриален град. Винаги досега в града най-големите работодатели са били автомобилните фабрики или доставчиците на авто части, особено произвеждащите стъкла за автомобили. Но отскоро Толедо е известен и с фирмите, разработващи слънчеви панели. Защо точно Толедо? Стъклото е ключов компонент в слънчевите технологии, а градът има традиции в тази област. Освен това, университетът в Толедо от доста време се занимава със сериозни изследвания в областта на слънчевата енергия. Местните власти пък наскоро вложиха 22 милиона долара, за да подпомогнат подобни млади компании. В резултат на комбинацията на тези фактори, в Толедо вече има повече от 6 000 души, заети в слънчевата индустрия. „Ясно виждаме как хората започват да се обръщат към алтернативните източници на енергия“, казва Стивън Уедърс, представител на местната власт.

Във фирмите, занимаващи се с нови източници на енергия, има много млади физици и химици. Но колкото повече тези технологии се развиват, толкова повече ще има нужда и от бизнесмени, не само от учени. Компанията First Solar, производител на слънчеви панели, дава работа на повече от 550 работника и в момента има свободни места за още 38. За някои от тези места се иска специална академична квалификация, но също така се търсят счетоводители и специалисти по информационни технологии. „Имаме свободни места буквално за всякакви хора,“ казва Керъл Кембъл, шефка на отдел човешки ресурси към First Solar.

Производствен процес във фирмата Xunlight. Очаква се в близките години работещите в сектора да се увеличат в пъти. Снимка:xunlight.com

Студентите също са все по-наясно с тези нови възможности. Някои университети добавят специални програми, които да се възползват от интереса на студентите. Миналия месец университетът в Питсбърг за първи път прие студенти в новата си магистърска програма „Устойчиво развитие“. Един от студентите там, Крис Тогни, вече е част от екип, който консултира местни търговци как да намалят зависимостта си от найлоновите торбички, които сериозно замърсяват околната среда. След като завърши, 29-годишният Тогни се надява да си намери подобна работа в консултантска фирма. Той смята, че образованието му ще го направи привлекателен за работодателите. „Моята специалност ми дава голямо предимство в сравнение с традиционните магистратури“, казва Тогни.

Днес зеленото е на мода навсякъде по света. Между 2005 и 2006 г. инвестициите в екологичния сектор са нараснали от 623 милиона долара до 1,5 милиарда. Слънчевата енергия и биогоривата обират най-много от тези средства според анализатори от фирмата Lux Research. „От гледна точка на инвеститорите и предприемачите, това е новият Интернет“, казва президентът на Lux Research Матю Нордан.

Някои хора, които вече работят в екологичния сектор, твърдят, че в миналото той е преживял няколко фалстарта. Но днес дори скептиците отбелязват, че тази индустрия е една от най-привлекателните за млади специалисти. „Просто не можеш да не отчетеш големите перспективи пред екологичните технологии“, казва Нордан.

Подобен оптимизъм цари и в Xunlight. Фирмата е основана от професора по физика от университета в Толедо Хун Минден и наскоро се премести в нови офиси. Макар помещенията все още да не са в блестящ вид, а някои от служителите да нямат телефони, всички вярват, че новият им продукт – супертънка, гъвкава слънчева клетка, ще се продава много добре. Ден очаква да наеме още стотици служители през следващите две години. Повечето ще са съвсем млади, но ще има нужда и от ветерани. „Винаги е вълнуващо да си част от нов проект, без значение дали си на 32 или 52 години“, казва Стан Рубини от управата на Xunlinght.

Цените на петрола стават все по-високи, а светът е все по-загрижен за промените в климата. Нормално е не само инвеститорите и търсещите работа да се надяват подобни еко проекти да излязат успешни. Почти всички се надяваме.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.