Лятното часово време е вредно за здравето

Преминаването от лятно към зимно часово време и обратно не е биологично обосновано и вреди на здравето. Снимка: lupi.ch

Смисълът на преместването на часовниците с час напред и час назад е да осигури на организма повече светлина и повече активност. Затова всяка година в последната неделя на март часовниците се местят с един час напред, а в последната неделя на октомври се връщат обратно. Според хронобиолозите Тил Рьонеберг и Томас Кантерман от университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен обаче преминаването към лятното часово време през март обърква вътрешния часовник на човека. Защото ритъмът във всекидневието ни се определя не от часовника, а от дневната светлина. Заедно с двама холандски изследователи те са провели най-голямото досега изследване за последиците от преместването на стрелките. Чрез специален въпросник те са изследвали моделите на сън на 55 000 души в Централна Европа. Резултатите бяха публикувани в последния брой на специализираното списание Current Biology.

“Вътрешният часовник на човека се нагажда към промените в съответствие със сезона спрямо изгрева на слънцето”, твърди Томас Кантерман. “Изгревът регулира естествения ритъм на сън и бодърстване и през летните месеци. Резултатите показват, че преместването на часовника в лятното часово време пречи на естествената настройка на вътрешния часовник”, допълва Кантерман. “Бяхме изненадани, но се оказа, че последиците са сериозни. Смяната от лятно на зимно часово време и обратно влияе върху естествените ритми в организма, въпреки че човек обикновено успява в рамките на няколко дни да се пригоди към промените.” Учените твърдят също, че местенето на часовника с час напред нито отразява определена биологична потребност, нито е съобразено с природата.

Хората не се адаптират към лятното часово време

Участниците в изследването е трябвало да дадат информация за навиците си на сън както в работните, така и в почивните дни. В резултат учените установили, че в почивните дни, в които не трябва да стават в точно определен час, хората настройват съня си в съответствие със сумрака на границата между деня и нощта.

В друг експеримент учените наблюдавали в продължение на четири седмици преди и четири седмици след преместването на стрелките индивидуалните навици за сън и активност на 50 души. Резултатите, както и при първото изследване, били обобщени въз основа на попълнени въпросници. Освен това обаче специален измервателен уред на ръката отчитал двигателната активност. И този експеримент показал, че в почивните дни дневният и нощният ритъм на хората не се адаптират към лятното часово време. Обществените ангажименти обаче трябвало да бъдат изпълнявани в съответствие с избързващото с един час лятно часово време.

Учените допускат също така, че лятното часово време е не само безполезно, но и може да бъде вредно за здравето в дългосрочен план  “Все още е рано да се каже със сигурност, че лятното часово време нанася дългосрочни вреди на здравето”, пишат авторите в доклада си. “Резултатите обаче показват, че тази вероятност е много голяма и трябва да се направят специализирани изследвания в тази насока.”

Всички германци – в Мароко

Въпреки че стрелките се преместват само с един час, той има много по-драстични последици, отколкото се смяташе досега. Колко трудно се нагажда вътрешният ни часовник към промяната става най-видно при хората, които се събуждат по-късно през деня. Техният биологичен часовник остава нагласен към нормалното зимно часово време, докато всички техни дейности започват час по-късно.

При това хората страдат много повече от смяната на времето през пролетта, отколкото през есента. Учените са установили, че тъй като се променя събуждането на организма в съответствие с естествените природни ритми, през пролетта промяната връща хората назад с четири седмици. През есента връщането назад е с шест седмици.
Промяната на часовото време може да бъде обяснено и с градусите ширина на Земята. Скокът с час напред и назад може да се сравни с това, през пролетта всички германци да бъдат изпратени в Мароко, а през есента да бъдат върнати обратно, без обаче да се възползват от по-топлото време.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.