Как британци помилваха убиец на невинен българин

Днес се навършват седем години от една странна случка, която може да сте забравили.
(бел. ред. – става дума за английския запалянко на „Ливърпул“ Майкъл Шийлдс, който почти уби българин, беше осъден у нас и през 2009 г. беше помилван във Великобритания).

На 30.05.2005 г., група хора, граждани на Великобритания, които в някои форуми са наричани пияни свине, след тежка злоупотреба с алкохол на Златни пясъци, предизвикват сбиване. Един от тези хора стоварва четирикилограмов камък върху главата на български барман, който се опитва да ги разтърве. Раненият получава тежка фрактура на черепа и претърпява множество сложни операции. Съпругата му ражда преждевременно в шестия месец. Оттук до края на живота си този човек ще носи метална пластина на главата си.

Престъпникът и неговите спътници отиват да си доспят в хотела. На сутринта е арестуван извършителят. Започва изключително прецизно следствие. Събрани са свидетелските показания на близо двадесет души, отпечатъци, направено е разпознаване.

И предварителното разследване и съдебното следствие е следено стриктно от британски дипломати. Вината му е безспорна.

Оказва се, че престъпникът е привърженик на известен футболен отбор. Родителите му се обръщат към политици, които усещат вкуса на популизма и провеждат неистова кампания за освобождаването му, като твърдят че не той е автора на деянието, а друго лице. Доказателствата, които представят са думите на това друго лице, направени, както се разбира, под заплаха за живота му.

Тези солидни „доказателства“, разбира се са отхвърлени от Върховния съд, който с прецизно решение осъжда извършителя на десет години затвор.

Кампанията във Великобритания не спира – българският съд е наречен цирк, футболистите играят в чест на престъпника и му посвещават голове, зрителите издигат плакати и носят негови тениски. И така 2009 г., той е преместен да излежи наказанието си в родината си. Там той е помилван.
Основанието е отново, че някой друг е казал че е извършителят.

Във Великобритания се чуха трезви гласове, че подобни неща са недопустими и абсурдни, но крясъците на футболните фенове и политическите игри надделяха над разума. Дано пострадалото младо момче и семейството му да са добре.

Никога не мога да бъда повече от този отбор.


От лична страница във Фейсбук

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.