Как Ислямска държава вербува невежи

Айа Батрауи, Пейсли Додс и Лори Хинант

Терористи от Ислямска държава заплашват във видеозапис европейските страни. Снимка: от тв екрана

Формулярът за набиране на джихадисти изисквал новите бойци да оценят знанията си за исляма от 1 до 3. И кандидатите за „Ислямска държава“ (ИД), натъпкани в хангар някъде по сирийско-турската граница, се оказали изключително невежи. Екстремистката групировка не можела и да се надява на такъв късмет.

В апогея на кампанията на ИД за вербуване на бойци през 2013 и 2014 г., типичните последователи били група французи, които обикаляли баровете с вербовчика си в родината си, приел неотдавна исляма европеец, който сега колебливо се определя като хомосексуалист, и двама британци, които си поръчали „Коран за начинаещи“ от „Амазон“, за да се подготвят за джихад в Сирия. Събрали ги в конспиративни квартири, докато върволица от имами на ИД ги ограмотявали, показват съдебни показания и интервюта на АП.

„Разбрах, че съм на погрешното място, когато започнаха да ми задават въпроси в тези формуляри, подобни на: „С кого да се свържем, когато умрете?“, разказва 32-годишният европеец, приел исляма, който настоява за анонимноност поради страх от преследване.
Той заминал за Сирия през 2014 г. Разказва, че на нововербуваните бойци показвали пропагандни видеоклипове на ИД за исляма, а имамите, които ги просвещавали, упорито възхвалявали мъченичеството. Далеч от дома и невежи за религията, повечето нововербувани не били в позиция да спорят.

Анализ на Асошиейтед прес на хиляди изтекли документи на ИД, разкрива, че повечето от новербуваните през ранния й период не са знаели нищо за исляма.

Според документите, предоставени на АП от сирийския опозиционен сайт „Заман ал Уасъл“, 70 процента от нововербуваните били регистрирани като притежаващи само „основни“ познания за шериата – най-ниският възможен избор. Около 24 процента били причислени към категорията със „средни“ познания и едва 5 на сто били оценени като „напреднали“ в изучаването на исляма.

Групировката се радва на това невежество, защото то позволява на екстремистите да втълпят интерпретация на исляма, удобна за целта им да постигнат максимална териториална експанзия и кръвопролитие, щом бойците попаднат под влиянието им.

Сред документите са формулярите на девет от десетте млади мъже от източния френски град Страсбург, вербувани, също като европееца, приел исляма, от мъж на име Мурад Фарес. Един от тях, Карим Мохамад-Агад, описва обикалянето по барове с Фарес. Той разказал на разследващите, че вербовчиците от ИД използвали „сладки приказки“, за да го убедят.

Той отпътувал с по-малкия си брат и приятели за Сирия в края на 2013 г. Седмина от тях се върнали във Франция след няколко месеца и били арестувани. Двама загинали в Сирия, а завърналият се 23-годишният негов брат Фуед станал един от нападателите срещу клуб „Батаклан“ на 13 ноември 2015 г., в нощта на атентати, които убиха 130 души в Париж.

„Религиозните ми убеждения нямаха нищо общо със заминаването ми“, заявил Карим Мохамад-Агад пред съда, преди да бъде осъден на девет години затвор. „Ислямът бе използван, за да ме хванат като вълк в капан“, казал той според съдебните документи.
Притиснат от съдията с въпроси дали познава шериата и как ИД го прилага, Мохамад-Агад изглеждал объркан и всеки път казвал: „Нямам знанията да отговоря на този въпрос“.

Един от другите подсъдими на процеса, Радуан Тахер, също бил попитан от съдията дали обезглавяването съответства на ислямския закон. Той не могъл да отговори категорично и казал: „Не съм авторитет по въпроса“.

Карта с мечтания в бъдеще Ислямски халифат, който искат да създадат ислямистите.

Патрик Скинър, бивш агент на ЦРУ с опит по близкоизточните екстремистки организации, твърди, че повечето хора заклели се във вярност на ИД „търсят усещане за общност, слава и екстремни преживявания“.

„Религията е вторична“, казва Скинър, който сега работи за консултантската фирма за сигурност „Соуфан груп“, и допълва: „Тези, които наистина копнеят да се посветят на религията, отиват в университета „Ал Азхар“ в Кайро“, хилядолетно средище на изучаване на шериата и Корана за мюсюлманите сунити.

Според „Соуфан груп“ най-активните поддръжници на ИД често имат проблеми на идентичността и нямат необходимите познания за исляма, за да оспорят идеологията на групировката.

Например Мохамед Ахмед и Юсуф Саруар, приятели от британския град Бирмингам, които се присъединили към ИД. Арестували ги, след като се върнали във Великобритания.

По време на съдебният им процес през 2014 г. станало ясно, че си поръчали разпространяваните по интернет т.нар. „наръчници за глупаци“ (The Koran for Dummies и Islam for Dummies) за да се подготвят за пътуването до Сирия.

Според ислямския учен Тарик Рамадан бегъл поглед върху водещите командири на ИД показва, че много от тях не само че не са признати авторитетни учени, ами навремето са заемали висши постове в светския баасистки режим на Садам Хюсейн.

Рамадан, който преподава ислямски науки в Оксфордския университет и е написал многобройни книги за исляма и интеграцията на мюсюлманите в Европа, казва, че ислямските учени трябва да се противопоставят на радикалната реторика на групировки като ИД.

„Тези хора изопачават посланието, не са квалифицирани от професионална гледна точка“, каза Рамадан. „Мюсюлманите по света имат дълг да реагират на това много ясно и точно“, подчерта той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.