Звездите от “Извличане” Рийз Уидърспуун и Джейк Гиленхал: Филмът си струва

Рийз Уидърспуун и Джейк Гиленхал на кинофестивала в Рим. Снимка: Ройтерс

След “Бандата на Оушън 3” по киноекраните тръгва друг филм, в който е събрано цяло съзвездие актьори – “Извличане”. В него участват Джейк Гиленхал, Рийз Уидърспуун, Мерил Стрийп, Питър Сарсгард и Алън Аркин. Само че за разлика от приключенията на Дани Оушън и компания, сюжетът му не е никак забавен. Напротив – мрачен и тежък е. Извличането, за което става въпрос във филма, е насилствено екстрадиране на хора, заподозрени от ЦРУ в тероризъм. Те биват прибирани, често без знанието на близките си, и подлагани на ужасяващи изтезания. А също толкова често се оказва, че са невинни.

Във филма жертва на антитерористичните действия на ЦРУ става химикът Ануар Ел-Ирахими (Омар Метвали) – американец от египетски произход, който “изчезва” по време на полет от Южна Африка до Вашингтон. Докато бременната му съпруга Изабела (Рийз Уидърспуун) прави всичко възможно да го открие, агент Дъглас Фрийман (Джейк Гиленхал) става свидетел на мъченията, на които е подлаган. Режисьор е Гавин Худ, който през 2006 г. получи Оскар за неанглоезичен филм за своя „Tsotsi”.

Ето какво казват за филма Рийз Уидърспуун и Джейк Гиленхал в съвместно интервю за киносайта moviesonline.ca.

– Защо хората трябва да гледат “Извличане”?
Рийз У.: А защо да не го гледат?
– А защо да го гледат?

Рийз на премиерата на „Извличане“ в Бевърли Хилс. Снимка: Ройтерс

Рийз У.: Филмът е силен и има много сюжетни линии. В него има и любов, и драматизъм. Това не е просто филм-послание, който да изгледаш и след това да си извлечеш поуките. Мисля, че сюжетът повдига доста въпроси за това по какви начини се решават нещата в наши дни и дали тези начини са легални, етични и дори конституционни. Струва си да се гледа.
Джейк Г.: А и кой не би искал да види любовна сцена между Мерил Стрийп и Рийз Уидърспуун! (смее се)
– Има ли такава?
Джейк Г.: Само почакайте да видите какъв филм сме направили…
– Рийз, кое беше най-вълнуващо за теб по време на снимките?
– Вълнувах се през цялото време, защото всичко, което изживява моята героиня, е изключително драматично. Бях много нервна по време на съвместните ми сцени с Мерил Стрийп. Не бях сигурна, че ще успея да се справя добре. Но тя беше чудесна. Толкова е талантлива, пълна е с идеи.
– Как се подготви за ролята?
– Без проблем. Историята на героинята ми е много интересна. Тя не се е сблъсквала с религиозна или расова нетърпимост, затова няма проблем да се влюби в мюсюлманин и да се омъжи за него. И в един момент е принудена да изживее неща, които дори не си е представяла, че могат да й се случат. Тези неща са свързани именно с расовата и религиозната нетърпимост.
– Джейк, а ти как се подготви за снимките? Срещна ли се е агенти на ЦРУ?

Джейк Гиленхал позира за фоторепортерите в Рим. Снимка: Ройтерс

– Лично не, но говорих по телефона с един бивш агент. Но, честно казано, нямах кой знае каква полза от този разговор. Защото отговорите, които успях да получа, бяха доста “технически”, ако мога да ги нарека така. А като актьор аз се вълнувам повече от емоционалната страна на нещата, от това как се чувства човек, който се занимава с това т.нар. извличане. Но иначе гледах доста филми за агенти на ЦРУ.
– Какви например?
– “Добрият пастир” с Мат Деймън. Той прави страхотна роля в този филм. Опитах се да го имитирам (смее се).
– Обнадеждаващ филм ли е “Извличане”?
Джейк Г.: В какъв смисъл?
– Дава ли надежда, че нещата могат да се оправят?
Джейк Г.: Не мисля, че надеждата е правилното послание. Правилното послание в наши дни е вярното послание. И по този начин трябва да разсъждават режисьорите, когато правят филмите си. Съвременното кино трябва да е преди всичко хуманно.

Рийз и Джейк с режисьора на филма Гавин Худ. Снимка: Ройтерс

– През 2006 г. и двамата бяхте номинирани за Оскар, но само Рийз спечели… (Рийз Уидърспуун получи Оскар за филма “Walk the Line”, а Джейк Гиленхал беше номиниран за “Планината Броукбек”)
Джейк Г.: Довиждане. Беше ми приятно.
Рийз У.: (смее се) Режисьорът Гавин Худ също спечели Оскар тогава.
– Промениха ли се нещата за теб след спечелването на статуетката?
– Да. Режисьорите започнаха да ме възприемат много по-сериозно и това ми даде възможност да играя в доста разнообразни филми.
– Къде си държиш Оскара?
(усмихва се) Във всекидневната. На видно място.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.