Кой ни гледа от плакатите

Снимка: Нели Томова

Цяла София е облепена с плакати на кандидат-кметове и кандидат-общински съветници. Златно време за печатниците. Незнайни пари се изливат в тях, за да тиражират физиономиите на претендентите за гласа на народа.

В началото на прехода един художник беше казал за кандидатите в изборите: „Трябваше да ги прегледа първо един френолог – да се строят всички, той да мине и да каже – тоя става, тоя не става”. Е, грубо звучи. От плакатите ни гледат хора също като нас.

Който постоянно псува политиците какви били, да се огледа около себе си – те са като всички останали, те правят това, което прави всеки българин – хитруват, лъжат, крадат по малко или по повече. Кой както може. Има и честни, има и откровени мошеници и демагози. Но си ги избира българинът, после ги псува за да оправдае себе си.

В деня за размисъл може би всеки ще ги огледа пак и ще избере по-малкото зло. Или ще гласува с партийната бюлетина като запален и дисциплиниран фен.

Утре част от тях ще разпределят общински бюджети, ще решават проблемите на града или ще крадат. Избрани с гласовете на българите.

А някои са просто състезатели без никакъв шанс, чийто физиономии са разлепени из целия град, за да разсейват гласове. За да намалят с няколкостотин или няколко хиляди гласа резултата за един или друг. В София това не е голям проблем, но в малките населени места е. Затова там по време на местни избори сноват автобуси с избиратели, а местните велможи регистрират хиляди нови гласоподаватели, както се случи тази година в Царево и др. черноморски градове. Гласовете на пришълците ще разпределят земи за милиони.
Нека всеки помисли още веднъж.

Плакат на Цветелин Кънчев, залепен върху вентилационна тръба близо до кв. 'Факултета'. Снимка: Нели Томова

Плакат на Цветелин Кънчев, залепен върху вентилационна тръба близо до кв. 'Факултета'. Снимка: Нели ТомоваСнимка: Нели ТомоваСнимка: Нели ТомоваПевицата Кристина Димитрова също е кандидат за кмет. Снимка: Нели ТомоваПлакат на новоизлюпената партия 'Зелена България', залепен пред закусвалня в квартал 'Иван Вазов'. Снимка: Нели ТомоваПлакат на старата Зелена партия. Снимка: Нели ТомоваПлакат на новоизлюпената партия "Зелена България", която очевидно разполага с много пари, защото заля центъра на София с плакати, транспаранти и Снимка: Нели ТомоваСнимка: Нели ТомоваСнимка: Нели ТомоваСнимка: Нели ТомоваСнимка: Нели ТомоваСнимка: Нели ТомоваСнимка: Нели ТомоваСнимка: Нели ТомоваКофа за боклук с независим кандидат. Снимка: Нели ТомоваСнимка: Нели ТомоваСнимка: Нели ТомоваСнимка: Нели ТомоваСнимка: Нели ТомоваСнимка: Нели ТомоваСнимка: Нели ТомоваСнимка: Нели ТомоваКолона на бул. 'Стамболийски', облепена с няколко пласта предизборни плакати. Снимка: Нели ТомоваКолона на бул. 'Стамболийски', облепена с няколко пласта предизборни плакати. Снимка: Нели ТомоваПавел Чернев също агитира от контейнера за смет. Снимка: Нели ТомоваСнимка: Нели ТомоваНестандартни предизборни плакати в квартал 'Иван Вазов'. Снимка: Нели ТомоваНестандартни предизборни плакати в квартал 'Иван Вазов'. Снимка: Нели ТомоваЛистовка, залепена на пътен знак, призовава към национално обединение. Снимка: Нели Томова
Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.