Партия на хърватските пенсионери определя бъдещето на страната

Лидерът на Хърватската партия на пенсионерите Владимир Йордан настоява средната пенсия в страната да стане 70 процента от средната работна заплата. Снимка: tportal.hr

Хърватските пенсионери твърдят, че са бъдещето на страната и това не е пародия на Монти Пайтън, а факт в Хърватия, където на изборите идния месец ще решат кой ще управлява страната. Хърватската партия на пенсионерите (ХПП) е третата по големина сила един месец преди парламентарните избори на 25 ноември. Нейният лидер Владимир Йордан командва чевръстите ветерани във военен стил и е уверен, че той ще реши състава на следващия кабинет.

Раздвоени по отношение на идеологията, но фокусирани върху повишаването на пенсиите, привържениците на Йордан го обожават. Той влезе в парламента за пръв път на изборите през 2003 г. и това беше голяма изненада. Този път ще бъде изненадващо, ако ХПП не се представи много добре.

В проучванията на общественото мнение партията се нарежда след консервативната Хърватска демократична общност (ХДО) на премиера Иво Санадер и след Социалдемократическата партия (СДП) на Зоран Милованович. В последната седмица на октомври ХДО излезе на първо място с 31,9 процента , СДП остана малко след нея с 30,1 процента, а пенсионерите са трети със 7,6 процента, като задминаха крайнодясната Партия на правата. Ако изборите бяха днес, Хърватската партия на пенсионерите щеше да определи дали Хърватия ще има консервативно или ляво правителство в следващите четири години. “На нас ни е все едно, казва млад пенсионер на 66 години. Ще се присъединим към победителите.”

“Социологическите проучвания може би леко са завишили позицията на ХПП, тъй като пенсионерите имат време и са на разположение на анкетиращите”, смята политическият анализатор Давор Генеро. “Но те ще бъдат решаващият фактор за следващия кабинет”, добавя той.

Владимир Йордан избягва да дискутира изборите и твърди, че вярва само в упоритата и последователна работа. В неговия щаб има карта на Хърватия, на която цветни карфици маркират всички места, където партията води кампания. В нея ХПП до известна степен е управлявана като полувоенна организация – с 40 000 дисциплинирани войници, привлечени към избирателните секции не от идеология, а от твърд, осезаем интерес.

Логото на Хърватската партия на пенсионерите. В нея членуват 50 000 души, като една четвърт от тях са под 40 години и са в младежката й организация. Снимка: sabor.hr

Пенсионерите планират да разменят коалиционната си подкрепа за по-големи пенсии и изплащане на дълговете, натрупани от държавата към тях по време на войната от 1991-1995 г., което може би ще бъде твърде много за притиснатата за пари, задлъжняла Хърватия. “Пенсионерите тласкат основните партии към отчаяние, заяви Генеро. Те просто са дупки в бюджета. Струват и генерират твърде много разходи, но са влиятелни и нищо не може да се направи срещу това.” Накратко: Хърватската партия на пенсионерите ще използва политическата си власт, за да осигури повече пари за пенсии. “Много опасен омагьосан кръг за страна в икономическо положение като Хърватия”, смята Генеро.

Йордан научи възрастните на математика и сега иска да им бъде платено това, което им се дължи. Сметката е проста – по време на войната държавата не изплащаше пълния размер на пенсиите и натрупа дълг от 18 милиарда куни (3,48 милиарда долара). Кабинетът на Санадер изплати половината от дължимото. Но лидерът на пенсионерската партия настоява средната пенсия да бъде 70 процента от средната заплата. Средната заплата в Хърватия е 4500 куни, а средната пенсия – 2100 куни. С 32 милиарда евро дълг и с 1,2 милиона работещи, страната ще трябва да осигурява 1,8 милиарда евро годишно, за да задоволява партията на пенсионерите, което е просто невъзможно. Йордан знае това, но се пазари, прави популистки изявления и печели от факта, че Хърватия има най-лошото съотношение в Европа между пенсионери и работещи – 1,1 на 1,2 милиона.

Нарастването на броя на пенсионерите е типично не само за Хърватия, където за 15 години броят им се увеличи от 720 000 на 1,1 милиона. Проблемът е общ за развития свят. Пенсионерски партии се появиха в Словения и Израел, и Хърватската партия на пенсионерите работи с тях за международен съюз.

Ако хърватските пенсионери останат единни, след един или два изборни цикъла те ще определят по-малките си партньори. “Ние сме вашето бъдеще”, казва Йордан и наистина го мисли. Неговата партия дори има младежка организация с членове под 40 години, които са там, за да осигурят бъдещето й. “Една четвърт от нашите членове, 12 500 души, са в младежката организация”, казва Йордан.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.