Предопределени ли са Русия и ЕС едни за други?

От срещата на върха ЕС-Русия остана само враждебната риторика

Руският президент Владимир Путин (в средата), президентът на Европейската комисия Хосе Дурау Барозу (вляво) и португалският министър-председател Хосе Сократес на откриването на срещата ЕС-Русия. Снимка: Ройтерс

Русия и Европейският съюз се нуждаят едни от други, без да е задължително това да им харесва. Явно такова е посланието на тяхната 20-а среща на върха, която се проведе в петък в Португалия. „На предишната си среща се разбраха, че не могат да се разберат.

Няма причина този път да е различно“, каза Пьотр Качински, експерт по отношенията между ЕС и Русия от Центъра за политически изследвания в Брюксел.

Руският президент Владимир Путин ще се срещне с висши представители на ЕС, за да обсъдят ключови въпроси като енергийната сигурност, иранските ядрени амбиции, бъдещето на Косово, човешките права, многостранните търговски връзки и стремежа на Русия да се присъедини към Световната търговска организация (СТО). Анализаторите казват обаче, че срещата на върха няма да постигне нищо повече от враждебна риторика, тъй като руският лидер се подготвя за парламентарни и президентски избори. „Няма да има важни решения – това няма да е среща на върха, която ще доведе до промяна“, посочи латвийският външен министър Артис Пабрикс.

„Путин разбира, че за да получи отстъпки от ЕС, трябва да направи крачка назад. Той ще трябва да подобри политиката в областта на човешките права, да гарантира независимост на медиите, да разшири достъпа до енергийния пазар, но няма да го направи, защото наближават избори“, добавя Качински.

Срещата е поредната от серията форуми, които се организират два пъти годишно от десет години насам, за да се обсъждат важни въпроси в атмосфера на дипломатичност. Но през последните години, след като стана ясно, че Путин иска ЕС да се отнася към страната му като към свръхсилата, която някога е била, отношенията се влошиха. „Тези срещи винаги минават под знака на растящата руска мощ. Русия казва, че иска да възвърне уважението към себе си на международната сцена“, заяви Пабрикс преди време на форум в Люксембург.

Предишната среща на върха Русия-ЕС в руския град Самара преди пет месеца завърши с размяна на обвинения за политиката на двете страни в областта на човешките права. След нея служителите в Брюксел изтъкват, че напредъкът по най-важните търговски въпроси е спрял, но се надяват на развитие преди края на октомври.

Фактът, че в Русия предстоят парламентарни избори през декември и президентски през март, като се очаква Путин да стане министър-председател, кара наблюдателите да предполагат, че срещата на върха по-скоро ще доведе до размяна на гневни думи, отколкото до дипломатически договорености. „Не знам дали ще има повече риторика отпреди, но със сигурност линията от Самара ще бъде продължена“, казва Качински.

В дневния ред не липсват спорни въпроси. В областта на търговията ЕС иска Русия да намали таксите за самолети на ЕС, които прекосяват Сибир, да вдигне забраната върху вноса на полско месо, да промени железопътната тарифна структура, която според ЕС е насочена срещу членове на съюза, и да реши проблемите с претовареността на границата между ЕС и Русия. Някои членове на ЕС намекват, че ще блокират отдавнашната амбиция на Русия да се присъедини към СТО, докато тези въпроси не бъдат решени.

Русия от своя страна иска ЕС да отхвърли предложения закон, който би забранил на енергийни компании от страни извън ЕС да купуват енергийни инфраструктури в ЕС – закон, който според Кремъл и много европейски наблюдатели е насочен срещу руския монополист Газпром. Двете страни ще обсъждат и спорни проблеми на международната политика като иранската ядрена програма и преди всичко бъдещето на Косово.

Страни от ЕС настояват домакините на срещата на върха в Португалия да повдигнат и въпроси като демократичните стандарти, човешките права, убийството на руската журналистка Анна Политковская и подкрепяните от Русия сепаратистки движения в Грузия и Молдова – все въпроси, които преди предизвикваха гнева на Москва. С такива емоционални теми на масата дори в ЕС признават, че срещата може да не донесе конкретни резултати. Наблюдателите казват, че разговорите по-скоро ще повдигнат въпроси, отколкото ще дадат отговори, но също така изтъкват, че и най-разгорещените спорове едва ли ще имат дълготрайно влияние върху взаимоотношенията.

Днес ЕС е най-големият източник на твърда валута за Русия, като купува над 55 процента от износа й – десет пъти повече от следващия търговски клиент, Китай. Русия пък е най-големият снабдител с енергия на ЕС, като му доставя 30 процента от петролния и 44 процента от газовия внос. Споровете от последно време подчертават колко трудно двете страни намират съжителството. Но икономическите изчисления показват, че също толкова трудно ще им бъде да живеят разделени. „Двете страни са предопределени една за друга поне за следващите десет години. Те трябва да си взаимодействат“, каза Качински.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.