Защо над главите на Първанов, Калфин и Петков не пише „Продуктово позициониране”?

Резилът на телевизиите като политически прислужници

Първанов, Румен Петков и Калфин едновременно в сутрешните блокове на трите най-големи телевизии. Как си ги разпределиха независимите телевизии? Чоп ли хвърляха? Снимка: от екрана

В четвъртък трите най-големи национални телевизии бТВ,Нова тв и БНТ се изложиха колективно като политически прислужници.
В един ден в сутрешните им блокове се явиха:
Ивайло Калфин в БНТ.
Румен Петков в бТВ.
Георги Първанов в Нова тв.

Дали някой може да даде смислено професионално обяснение защо лидерите на скромната партия АБВ се явяват едновременно по трите най-големи телевизии?
И как точно си ги разпределиха тези телевизии, чоп ли хвърляха?
Колеги журналисти, които знаят как стават тия работи зад кулисите, коментират – пиарите са ги разпределили, според рейтинга на въпросните телeвизии.
Кои пиари? Пиарите ли диктуват програмите и гостите на сутрешните блокове? Телевизиите да не би да са продължение на партиите и техните пиари?

Как да си представим, че ако бТВ иска да покани Първанов, а пиарите й пробутват Румен Петков, тя приема на драго сърце? Нали е независима свободна частна телевизия, теми много. Не е задържително да пускат сутрин на народа Румен Петков. Но по накакви причини бТВ си държат на Румен Петков, който ще каже нещо важно?

И тримата тенори на АБВ изпяха по една проповед, с което сащисаха зрителя, превключващ сутрин каналите в търсене на нещо интересно. Защото по света сутрин не им пускат да ги облъчват политически проповедници, а търсят повече злободневни теми, любопитни или полезни неща за начало на деня. У нас телевизиите са потънали изцяло в политическата интрига. Имало раздор между БСП и АБВ, окей, чухме го в новините, имаше пресконференции. Ама на другия ден изведнъж тримата лидери на една партия по трите телевизии, прилича някак на долна пропаганда и агитация, дори за пиар не може да се говори.

Някои колеги казват – това е кризисен пиар, АБВ се издъниха, без коалиция са никой, затова  ги спасяват.
Кои ги спасяват? От какво?

Други направо казват, че Борисов контролира и трите телевизии и е уредил да се даде думата на АБВ, за да „нахранят” обилно БСП, да помогнат за изборите.

Трети твърдят, че АБВ просто са си платили на телевизиите предизборно. Е как, на трите телевизии едновременно? Дори пари да имат достатъчно, това е резил за телевизиите.

И защо тогава над главите на Първанов и Румен Петков не пише „Продуктово позициониране”?
Българските телевизии са се превърнали в най-долна пропаганда, основно в подкрепа на управляващите, на определени партии.

В случая са обърнали огъня срещу БСП. Но щом телевизиите са се превърнали в пропагандни машини, той може да бъде насочен срещу всеки, от този, който има влияние върху тях – дали с прокурорски компромати, дали с пари, зависимости.

Утре самите тенори от АБВ могат да станат жертва на тази пропагандна машина. Палачинката в политиката се обръща, а телевизиите са прислужници.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.