Откривателят на ДНК, който не обича черните и хомосексуалистите

Джеймс Уотсън получи Нобелова награда през 1962 г. за откритието на ДНК-структурата, но не спира да провокира света с изказвания срещу негрите и хомосексуалистите. Снимка: Ройтерс

Американският носител на Нобелова награда Джеймс Уотсън, който през 1962 г. беше отличен заради откриването на ДНК-структурата и е смятан за един от пионерите и най-утвърдените учени в сферата на молекулярната биология, предизвика световен скандал с расистките си изказвания неотдавна, пише швейцарският вестник „Нойе цюрхер цайтунг“. В интервю за британския вестник „Сънди таймс“ той се изказа загрижено за бъдещето на Африка, “защото цялата ни политика се базира на това, че тяхната интелигентност е същата като нашата, въпреки че всички тестове показват, че това не е така”. Уотсън добави също, че хората се надяват, “че всички са еднакви, но онези, които имат вземане-даване с черни работници знаят, че не е така”.

.
Това не е първата провокация

Уотсън направи изказването си във Великобритания, където представя новата си книга, и предизвика бурно възмущение. Учени се позоваваха на изследвания, които опровергаваха изказванията му, политиците демонстрираха, че са ужасени, а появяването на нобеловия лауреат в Научния музей в Лондон беше отменено от организаторите. Реномираната лаборатория „Колд Спринг Харбър“, която Уотсън утвърди като една от най-престижните в света първо като шеф, а след това и като президент (той е неин председател от 2004 г.), първо се дистанцира от изказванията му, а в края на миналата седмица го свали от поста му. Междувременно на една от срещите за даване на автографи в Лондон Уотсън заяви, че съжалява за изказванията си и подчерта, че не е искал да каже, че “Африка е генетично малоценна като континент”. „Сънди таймс“ обаче не се отказва от нито една дума от текста и се позовава на магнетофонния запис на интервюто.

Това съвсем не е първата провокация на нобеловия лауреат. Преди около десет години той попадна във вестникарските заглавия, след като каза, че е напълно приемливо жените да правят аборти, когато с помощта на генен тест, който можело да бъде разработен, се диагностицира предразположеност към хомосексуалност на плода. След това Уотсън се опита да обясни, че с това искал само да каже – теоретично – че проявява разбиране към факта, че жените искат деца в съответствие със собствените си представи. За цветнокожите той се е изказвал и по-рано и то по спорен за доста хора начин. Така например той обяви, че черните притежават по-силен сексуален нагон, отколкото белите.

По времето, когато беше директор на Human Genome Project, в рамките на който беше разбулен човешкият геном, той често търпеше критики от колегите си. Обвиненията бяха, че интересът му е насочен само към научните данни и към произтичащите от тях биологични познания, но не и към възможните етични усложнения от геннотехническата работа. Уотсън така и не отрече обвиненията, че за повратното откриване на структурата на ДНК е заимствал данните на една британска изследователка без нейно знание и без нейно съгласие и дори ги е използвал в публикациите си.


Уотсън – поддръжник на радикалите

При всяка негова провокация не само колегите му, но и много други хора се питат защо е необходимо това на навършилия вече 79 години учен. Всеки път те го предупреждават, че ще продължи да руши реномето си на отличен учен. Според наблюдатели изказванията му едва ли служат за реклама на работата му. По-скоро Уотсън не мисли много дали и кого провокират думите му и дали няма да обиди някого. Освен това той приема дискусиите около собствената си личност като интелектуално предизвикателство, на което отговаря с удоволствие, а не като бреме.

Това, което предизвиква притеснения, е фактът, че с расистките си изказвания Уотсън – целенасочено или не – се превръща в популярен пропагандатор на екстремистките идеи. Защото хората го слушат като прочут, признат и уважаван учен. Показателно за това е, че във форума на „Таймс“ могат да се прочетат не само критични или отхвърлящи идеята му мнения, но и такива, които подкрепят носителя на Нобелова награда. А изказванията на Уотсън за предполагаемата ниска интелигентност на черните съграждани получават подкрепа именно от южните щати на САЩ.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.