Вече арестуват, ако кажеш нещо за Борисов. Настигаме Турция

Един пиян бизнесмен казва във видеозапис от някакво селско празненство „Кметът на Симитли е ебал Бойко Борисов, знаеш ли го това?”.

Един сайт – „Пиринско” – публикува информация за случката и видеозаписа (качен преди това в YouTube).

На другия ден въпросният бизнесмен – Методи Бачев и редакторът на сайта Иван Хамбарджийски са арестувани и държани половин денонощие да ги разпитват защо и какво са казали и защо и какво са публикували.

Такива неща се случват постоянно в Турция, а вече и у нас. Премиерът Борисов гони по стъпките Ердоган.

Няма никакво законно основание да арестуват и държат в ареста въпросния Методи Бачев, който казал нещо за Борисов. Думите му може да са простотии, но не са престъпление.

А това, че е задържан и разпитван редакторът на сайта „Пиринско” е истински произвол и безобразие. Той е само журналист, който е публикувал видеозаписа и информация за празненството. Видеозаписът е качен в YouTube преди това.
Задържането и разпитът на редактора са мракобесна форма на сплашване и цензура, характерни за държави с диктатури, а не демокрации.

На всичко отгоре са разпитали като свидетел и актьора Краси Радков, към който се обръща със скандалната реплика бизнесменът.

Това, че министърката на вътрешните работи поиска оставката на полицейския шеф в Благоевград е само опит да се замаже положението. Защото не е само до полицията – прокуратурата се е самосезирала и е поискала от полицията да разследва. Освен това подалият оставка полицейски шеф е повишен и преназначен в София, със заповед на министър Бъчварова, която му поиска оставката. Всичко прилича на театър,

Методи Бачев е представител на едрия бизнес. Неговата фирма, която се смята приближена до ГЕРБ, от 2014 г. досега е подписала договори за 293 млн. лева по обществени поръчки. Разгулното му пиянско изказване може да е показателно за простащината на едрия бизнес, но не може да бъде основание за задържане.

Показателно е, че досега срещу фирмата му е имало проверки, веднъж касиерка е била задържана да изнася 1 млн. евро в брой при една такава проверка. Но правоохранителните органи досега не са намерили кусур на този бизнесмен. В момента, обаче, в който каза нещо скандално за Борисов, веднага го арестуваха.

На някой да не му е станало ясно какво представлява борисовата държава?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.