Ал Кайда се бори да завладее Андалусия

Според Ал Кайда отвоюването на Ал Андалус е дълг за всеки мюсюлманин, тъй тя е част от “златните времена”, когато халифите властвали от Андалусия до Индия. Снимка: gs-sportreisen.de

Според Ал Кайда всеки мюсюлманин е длъжен да се бори за отвоюването на Андалусия. Мюсюлманите смятат, че тази земя е открадната през 15-и век от ислямския свят. В списъка на джихадистите обаче е не само Южна Испания, но и почти цяла южна Европа. Андалусия е истински рай. Тук може да се карат ски и сърф, да се играе голф, да се ловува, да се лови риба и да се разглеждат забележителностите, особено историческите паметници. Градове като Малага, Севиля, Гранада и Кордоба карат много хора да си мечтаят за Южна Испания.

welt_logo3.gifТова обаче важи и за Ал Кайда, за палестинската организация Хамас и за много други джихадисти, за които Андалусия е изгубеният рай. Преди точно 800 години тук са властвали маврите, докато през 1492 г. не били изгонени. За джихадистите Ал Андалус, също като Йерусалим, е част от халифата, който трябва да бъде възстановен.

Връщането на Андалусия е дълг за мюсюлманите

Преди няколко седмици вторият човек в йерархията на Ал Кайда Ал Зауахири отново изрично подчерта, че за всеки мюсюлманин е дълг да се бори за връщането на Андалусия. Още през 1994 г. Осама бен Ладен писа в писмо до главния мюфтия на Саудитска Арабия, че “знамето на Аллах трябва да бъде вдигнато отново над откраднатата ислямска земя, от Палестина до Ал Андалус”. Палестинската организация Хамас, която иначе се концентрира върху унищожаването на Израел и установяването на емират, също гледа с едно око към испанския юг. В издаваното от нея детско списание „Ал Фатех“ (завоевателят), което се разпространява по Интернет, се възхваляват основно джихадът и мъченичеството. В брой 66, излязъл през 2005 г., към децата се обръща град Севиля: “Иска ми се, вие, мои приятели, да се борите за мен и заедно с останалите градове на изгубения рай да ме върнете в ръцете на мюсюлманите.”
Статията е илюстрирана със снимка на Мадрид след атентата от 11 март 2004 г. Тогава, между 7,39 и 7,42 часа на гарата бяха взривени четири влака, 191 души бяха убити, а 2051 – ранени. Отговорност за атентатите пое “Мароканска група за ислямистка борба”, разклонение на Ал Кайда.

Атаки и след 11 март 2004 г.

Атаките се случиха три дни преди парламентарните избори и имаха за цел да принудят Испания да оттегли контингента си от 1300 войници от Ирак. Консервативното правителство на Аснар падна, а социалистът Хосе Луис Родригес Сапатеро изпълни предизборното си обещание и върна всички испански войници от Ирак. Въпреки това и след 2004 г. нападенията продължават – срещу Националния съд, срещу централата на консервативната Народна партия и срещу една мадридска гара. Опитите Ал Кайда да бъде укротена с няколко трохи пропаднаха. Оказа се, че тя иска всичко.

Към Ал Кайда се присъедини официално и алжирската “Салафистка група за молитва и борба”, която иска да замени светската алжирска република с емират. Сега тя се изявява като “Ал Кайда в ислямския Магреб” и през март тази година официално обяви целта си “да освободи ислямската земя от Йерусалим до Ал Андалус”. Салафистката група през декември 2000 г. замисли във Франкфурт на Майн атентат срещу катедралата в Страсбург и тамошния коледен пазар.

За джихадистите Ал Андалус е не само съществена част от отминалите “златни времена”, когато халифите властвали от Андалусия до Индия. Всеки квадратен метър земя, завладян някога от мюсюлманите, се възприема като подарък от Бога. А свещените бойци не могат да преговарят с неверниците за даровете на Аллах.

Тъй като към Ал Андалус исторически спадат и Южна Франция, Португалия, Сардиния, Сицилия, Южна Италия, Гърция, Унгария и голяма част от Балканите, в списъка на джихадистите попада почти цяла Южна Европа. Завладяването на Ал Андалус е основнаа част от салафистката идеология, но не е бърза работа. Последният призив на Ал Кайда има по-скоро за цел да привлече нови последователи. Така че засега раят не е загубен.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.