Поредицата „Руска тройка” потегли смело

С шесторка романи на Анатолий Корольов и Юз Алешковски

Анатолий Корольов беше споменал, че първият му опит за роман бил върху живота на Йеронимус Бош, а историята я има и в негов много успешен по-късен роман. Той е и рисувач, негови колажи са ползвани за оформление на изданията му, любителски, но с нещо бошовско, като настроение.

Бош наднича и в романите от „Змия в огледалото”, не като персонално присъствие, а като литература. На корицата е заглавието на първия роман, между кориците са още „Кикот” и „Домът на близнаците” (изд. „Факел експрес”, превод Здравка Петрова, Иван Тотоманов).
„Кикот” е още непознат на руски. „Роман, намигващ на Хармс”, четем в „Кикот” за „Кикот”. Той е и абсурдизъм, и гротеска, но не се поддава на жанрово определение и не е нужно. Нещо такова са и другите два. Фабулата е някак следствие, не са писани заради нея, не романът намира фабулата, тя намира него.

Литературно пиршество, със сигурност непоносимо за възпитаните в четене на Дан Браун и Гришам. В Русия се прави и комерсиално четиво, но тече и литература. Корольов е второто име в поредицата „Руска тройка”, първото е Юз Алешковски: „Маскировка”. Романът с това име е в компания с „Николай Николаевич” и „Малък затворнически роман” (превод Иван Тотоманов, Божидар Томов).

Алешковски, който живее в САЩ и пише руски истории: „В никой един от ужасяващите си сънища разумът не ражда такива чудовища, каквито безнаказано – и по-важното, наяве – демонстрира на целия свят”. Дали поредицата ще издържи с по три романа в том, ще видим.

От Книжен ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.