Българската журналистика подобри рекорд на „Гинес“, утре пак

Задръстването по магистралата към Гърция. Снимка: e-79.com

Между т. н. „Рекорди на Гинес“ има и такъв за най-популярно световно събитие. Прави се статистика колко телевизионни репортажа са били посветени на дадено събитие в продължение на 24 часа. Има класация, както в абсолютни цифри, така и в рамките на една държава.
От десетилетия рекордът се държи от американските медии.
След убийството на Кенеди тогавашните  американски  телевизии  са излъчили 122 репортажа.
Рекордът е подобрен 2001 година – на разрушаването на „кулите” в Ню Йорк за едно денонощие, са били посветени 214 репортажа – почти двойно.
Последните 24 часа българските телевизии подобриха този издържал 15 години рекорд.
За 24 часа – в петък и събота, те излъчиха 216 репортажа за задръстванията на изходите на София, за „тапите” на границата с Гърция и за мъките, които търпи в тази връзка българският народ. Макар и само с два репортажа повече – сегашният рекорд е подобрен.
Очаква се обаче той да се задържи само три дни.
Тепърва предстои отразяването на „събитието на века” – завръщането на софиянци от Гърция и съответните задръствания.
Тъй като част от репортажите съдържат критичен заряд, има надежда в следващата световна  класация по „свобода на словото“ да се придвижим от 105 на 104-то място.
Стойте пред телевизора и стискайте палци!

От блога на автора

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.