Прочути пиячи: Кийт Ричардс – как да спечелиш от пиянството си

Колаж с Кийт Ричардс върху етикет на „Джак Даниелс“. Снимка: От автобиографичната книга на Ричардс „Живот”

„Ако ме искате трезвен, сбъркали сте човека” – това заявява пред журналисти китаристът на „Ролингстоунс” Кийт Ричардс по повод участието си във филма „Карибски пирати: До края на света” (2006 г.), в малка роля на бащата на капитан Джак Спароу.

Актьорът Джони Деп, прочул се с този филм, признава, че се е вдъхновил за ролята си от Кийт Ричардс – от начина по който се държи и как изглежда. Прилича на истински пират, минал през всякакви премеждия, непрекъснато с бутилка в ръка, с лице набраздено от времето, голям пръстен с череп на дясната ръка.

Кийт Ричардс е заснеман многократно през годините с бутилка „Джак Даниелс” в ръка, на най-различни места – на сцената, пред лимузина, на слизане от самолет, зад сцената, в студио, в компания и без компания. В последните години обаче не се появява на снимки с бутилка от тази марка.

Снимките от миналото са толкова много, че запознатите с този бизнес основателно смятат, че предизвикателното му демонстриране на тази марка е било заради рекламен договор, разбира се неофициален.

Кийт Ричардс се снима с Тина Търнар и държи бутилката да се види. Снимка: От автобиографичната книга на Ричардс „Живот”

Навсякъде пише, че „Джак Даниелс” е любимото му питие, а марката „Джак Даниелс” в рекламните си стратегии включва специално почитателите на музиката (не оперната, разбира се) и организира кампания от т. нар. „бек стейдж” партита (зад сцената – англ., бел. авт.). Така че зад снимките с бутилка „Джак” мирише на пари.

Не случайно Кийт Ричард е известен с още една крилата мисъл: „Бъдете внимателни с твърдия алкохол! Под неговото влияние можете да стреляте по някой данъчен инспектор… и да пропуснете!”

Кийт Ричардс вади бутилката за снимка и с Елизабет Тейлър. Снимка: От автобиографичната книга на Ричардс „Живот”

Изглежда, след като китаристът прехвърли 60 години, е вече неприлично да бъде смятан за рекламно лице на „Джак Даниелс”. Марката се цели в по-млада таргет група. Затова от години вече Ричардс не  се появява на снимки с познатата бутилка.

Въпреки широко разгласяваната му страст към „Джак Даниелс”, самият Ричардс веднъж е записан да казва, че „ако идеш в Луисвил, Кентъки”, там има някои бърбъни, в сравнение с които „Джак Даниелс” „ще ти се види като швепс” и отбелязва специално „Rebel Yell”, като го нарича „динамит”. Има го на снимки и как надига бутилки „Rebel Yell”. Също така често е описван в списанията, които преследват знаменитости, да пие водка и коктейли с водка, дори да обяснява рецепти за такива коктейли. Бирата за пират като него не се брои.

Кийт Ричардс пие от бутилка бърбън „Rebel Yell” по време на репетиция 1980 г. От автобиографичната книга на Ричардс „Живот”.

Ричардс е прочут като човек, употребявал всякакви наркотици. Но спрял хероина преди 30 години, спрял и кокаина преди повече от 10 години. Продължава обаче да пуши по малко марихуана, както сам признава. И вече пие по-умерено. „Поддържам форма”, отговаря на въпрос за пиенето Ричардс.
Но не спира да пуши цигари, благодарение на които има характерен дрезгав глас.

Кийт Ричардс. Снимка: От автобиографичната книга на Ричардс „Живот”

Той е имал премеждия и смъртоносно опасни инциденти, в които е оцелявал – някой му продал хероин със стрихнин в Швейцария и той изпаднал в будна кома, падал е от дърво, заради което му се наложила мозъчна операция, оцелявал е от токов удар и др.
И всичкият алкохол, дрога и цигари, които е изпушил, само са му набръчкали лицето, но не са го убили.
В продължение на 10 години той водеше фатална класация на фенове на рока „Кой ще умре следващ” от рокзвездите. Когато го свалиха от класацията, Ричардс каза: „Почувствах се обиден”.
За него се носи шегата, че след ядрена война на планетата ще останат само хлебарките и Кийт Ричардс. Напоследък в интернет се разпространява друг шеговит лозунг за него: „Трябва да помислим какъв свят ще оставим на Кийт Ричардс”.

Мик Джагър и Кийт Ричардс съчиняват песен с бутилка на масата. Снимка: От автобиографичната книга на Ричардс „Живот”
Кийт Ричардс си налива водка „Столичная” 1977 г. Торонто. Снимка: От автобиографичната книга на Ричардс „Живот”.
Пол Маккартни и Кийт Ричардс пияни. Снимка: От автобиографичната книга на Ричардс „Живот”
Арт & ШоуИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.