Елитен отряд – филмът, който взриви Бразилия

Филмът „Елитен отряд“ описва работата на специалните полицейски сили BOPE, които се борят с най-опасните наркобанди в Бразилия. Снимка: pmdf.df.gov.br

Това не са нелегални паравоенни сили, а елитен батальон на полицията в Рио де Жанейро, известен като BOPE – Батальонът за специални полицейски операции. Първоначално той е създаден за реакция при отвличания, но сега работата му е да се бори с най-опасните наркобанди в страната. А тази борба се води с голямокалибрено оръжие в градските гета и копторите из страната.

Описанието на BOPE във филма Tropa de Elite („Елитен отряд“) го направи обект на особено разгорещени дискусии и доведе до обвинения, че полицаите убиват невинни хора, чието единствено престъпление е, че са били на неподходящото място в неподходящото време. Филмът насочи прожекторите към елитния батальон по безпрецедентен начин. Лентата показва безмилостни кадри. Тя включва сцени, в които задържаните са измъчвани от полицаи, за да издадат определена информация. Друг епизод показва как убиват невъоръжен заподозрян. В същото време наркобанда изгаря крещящ пленник, а тялото му е натъпкано в автомобилни гуми, най-вероятно за да бъдат заличени всички следи. Някои от полицаите са показани как честно се опитват да вършат работата си, но много други са описани като корумпирани.

Филмът отправя обвинения и към лицемерието на богатите млади хора. Те се оплакват от насилието в бразилското общество, но използват наркотици, които финансират бандите, господстващи в много от гетата.

Досега пиратското копие на лентата е гледано от 11 млн. души, и то преди официалната премиера на филма. Според проучване на списание Veja news 79 процента от хората смятат, че филмът показва полицията такава, каквато е. 72 процента са на мнение, че наркотърговците във филма са получили отношението, каквото заслужават. 51 процента обаче заявяват, че насилието не е приемлив начин да се изтръгват признания от наркотрафикантите.

Спорен герой

Някои критици отправиха обвинения, че филмът възхвалява насилието и прави от полицаите, използващи насилие и действащи извън закона, герои. Твърдението беше отхвърлено от режисьора на лентата Хосе Падиля: “Филмът показва насилието. Той излага насилието такова, каквото е, извършено от полицаите в Рио. Така той се превръща в социална критика.”

Полицията си служи с мъчения, убива невинни хора и смята всички в гетата за престъпници. Обвиненията срещу елитния отряд бяха отхвърлени от полицията, но предизвикаха бурни дебати в цяла Бразилия. milia.com.br

Падиля похвали губернатора на Рио Серджио Кабрал, че е отстранил политиците от процеса на назначаване на местни командващи в полицията, но заяви, че държавата е направила грешка като се е борила срещу насилието с насилие, а цената за Рио е била прекалено висока. “Наркотърговците са толкова добре въоръжени, че ако влезеш в гетата им, за да се биеш с тях, задължително умират невинни хора, каза Падиля. От друга страна, ако не отидеш там, те ще окупират целия квартал, ще го контролират и ще наложат свои закони… Ситуацията е много трудна. Решението не е лесно.”

Главният актьор в “Елитен отряд” Вагнер Мура заяви, че е шокиран от отношението на някои полицаи, с които говорил при подготовката на снимките. “Те наистина мислят, че решението е да убият лошите, да убият крадците и това ме плаши, защото полицаите са добри хора. Те наистина мислят, че правят нещо добро за нас.”

Страхът в гетата

Преди премиерата „Елитен отряд“ беше гледан на пиратски копия от 11 млн. души. 79 процента от тях смятат, че полицията е показана такава, каквато е. Снимка: estadao.com.br

По улиците на Провиденция, гето, чиито стени са белязани с куршумите от много въоръжени престрелки, не обичат полицаите. Мария да Коста, която развива обществена дейност с групата Rede contra Violencia (Мрежа срещу насилието), е загубила 19-годишния си син, загинал от ръцете на полицай. “Те мислят, че всички в гетата са престъпници и трябва да умрат, да бъдат наказани и елиминирани. Тук никога не може да си сигурен – дори в собствената си къща. Куршумът може да влезе в дома ти по всяко време, полицията може да нахлуе, да убие сина ти пред очите ти, а единственото което има значение, е версията на полицията.”

Масиел Пинчейро де Паула от гетото Бореу твърди, че хората се страхуват от полицията повече от наркотърговците, но не смеят да се оплакват. “За нещастие днес полицията загуби доверието на хората. Ако ходят и в големите квартали, би било честно… Но те не стъпват там, а само в гетата. Те не ходят на събиранията на елита, за да арестуват хората, които продават наркотици.”

Полицията отрича мъченията

Недалеч от Рио де Жанейро, високо в планината, членовете на BOPE са се събрали за интензивни тренировки. Често те патрулират в близкото гето, което се смята за безопасно. Черните им униформи и едрокалибрени оръжия почти не смущават минаващите край тях граждани. Един от командващите в BOPE обяснява докато наблюдава тренировките на подчинените си, че не приема описанието на полицията във филма и че тя не си служи с насилие. “Филмът е измислица и авторът преувеличава нещата. Дейността на полицията, и в частност на BOPE, е ограничена от закона. Законът не ни позволява да правим подобни неща. Мъченията не са допустими, мъченията са престъпление”, подчертава той.

Командирът казва, че всяка операция в район с насилие е трудна, и е възможно да бъдат ранени невинни хора. “Опитваме се да избягваме подобни неща, не желаем такива инциденти”, продължава той.

Родриго Пиментел, сценаристът на “Елитен отряд”, е служил 12 години в BOPE. Той твърди, че насилието е нещо обичайно: “Бразилската полиция измъчва и убива – това е факт. Това е част от всекидневието на полицаите. По обясними причини няма да си призная, че съм измъчвал хора. Но ще ви кажа, че съм бил съгласен с действията, които са описани във филма. През първите 2-3 години от работата ми бях убеден в правотата на подобни мерки. Но напуснах полицията, осъждайки тези актове.”

Пиментел казва, че най-добрата последица от филма са дебатите между милиони бразилци, които спорят как трябва да се гарантира сигурността. Без съмнение в бразилското общество няма по-важен проблем, но също така е ясно, че няма лесни отговори.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.