Демокрацията ни донесе банани. Но изчезнаха българските домати, ябълки, ягоди…

Ако целият дебат за комунизма се свежда до бананите (и кой колко НЕ бил ял по ОНОВА време), комунизЪма с пълно право си е стоял в България толкова време.

Днес прочетох във Фейса най-малко пет тъжни спомена за банани във връзка с 9 септември.

Демокрация = Банани?

„Девети септември ми купи палтенце”  (стихотворение от Цветан Ангелов, което на 9 септември се разпространяваше из мрежата) е равно на „Десети ноември ми купи банани”…

Не знам защо изведнъж бананите (липсата им) станаха символ на комунизма? При Маркес те са символ на американския империализъм. Ама и в двата случая онези, които ги ползват, потвърждават марксистката теза „Битието определя съзнанието”.
Ето и скромният ми принос по въпроса за „липсата на банани” по време на комунизма.

Според научна публикация в списание „Science et vie” банани са били транспортирани преди войната в Англия (от колониите), в Испания (от Канарските острови) и много малко в Европа поради несъвършенствата на термичния транспорт. Чак след бурното развитие на този транспорт по вода, пътища и железници, става възможно масовото транспортиране на банани. Това става през 70- те години и се отразява особено на страните в ЕС. Накратко казано: има ЕС, има банани!

Хич не ме е еня за бананите. За съжаление те дойдоха, но изчезнаха българските ягоди, ябълки, кайсии… За доматите да не говорим.

С което изобщо не искам да кажа, че Тодор Живков и цялата му банда ми липсват. Яла съм им лично попарата за разлика от много „активисти” из Фейсбук. Няма нужда всеки да се „отчита” днес колко мрази комунизма. Да бяха се сетили по-рано, отдавна щяхме да сме друга държава. И не е вярно, че не било имало дисиденти. Имаше и колкото да ви е неприятно, някои от тях бяха комунисти. Сега се твърди, че сме нямали, за да може народът да оправдае собственото си малодушие.

(Текстът е от статуси на авторката във Фейсбук, заглавието е на e-vestnik)

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.