Прочути пиячи: Питър О’Тул – от бутилка на екс до пълен трезвеник

Питър О’Тул при награждаването му с „Оскар“ през 2003 г Снимка: ЕПА/БТА

Един от най-прочутите пиячи сред холивудските знаменитости е британски актьор Питър О’Тул, който почина на 81 години през декември 2013 г.
С първата си голяма роля в киното, с която и става известен, във филма „Лорънс Арабски” (1962 г.) той получава номинация за „Оскар”, но малко не му достига да вземе наградата. След този филм О’Тул получава още 7 номинации за „Оскар”, като всеки път се разминава с наградата, и така става рекордьор по най-много номинации за мъжка роля, без да е награден. Докато през 2003 година, 70-годишен, го награждават с „Оскар” за цялостно творчество в киното. Но последната му номинация за „Оскар” е от 2006 г.

Неведнъж е писано за неговите пронизващи като лазер сини очи, но немалко е изписано и за пиянските му истории. За тях се носят легенди, истина се смесва с действителност.
„Алкохолът е най-жестокият от всички наркотици, затова избрах него”, казвал актьорът.
Той е роден от баща ирландец и майка шотландка, завършил е Кралската академия за драматични изкуства. Вече като възрастен актьор признава, че знае всичките 154 сонета на Шекспир наизуст и ги рецитира. Отрано става шекспиров актьор в лондонски театри. И отрано посяга към алкохола.

Питър О’Тул и Омар Шариф в кадър от филма „Лорънс Арабски“ 1962 г.

Имало е случай като млад актьор, подпийнал, да заспи на сцената в шекспировата пиеса „Венецианският търговец” в Стратфорд на Ейвън. Колеги се наложило да го ритнат изотзад, за да го събудят. Друг път в същата пиеса, пак подпийнал, произнесъл монолог, който обаче бил от шекспировата пиеса „Крал Лир”, а не от „Венецианският търговец”.
При едно парти след представление застанал седнал като на трон в един ъгъл върху каса с бира от едната страна и каса с уиски от другата, а той с купа в ръката си сипвал и от двете, разказват колегите му.

Двамата с Омар Шариф, друга холивудска звезда, египтянин, играли заедно във филма „Лорънс Арабски” – един от най-гледаните филми навремето, един от блокбастърите (с днешни думи) на всички времена. Към края на снимките двамата се качили на частен самолет и отишли в Бейрут, по онова време известен като градът на греха в Близкия Изток, с нощни барове и казина. Там за една нощ профукали заплатите си на звезди, които получили за последните 9 месеца, докато снимали филма. Питър О’Тул от самото начало като се запознал с Омар Шариф, се учудил на името му и казал – „Какво? Никой на този свят не се казва така. Ти си Фред”. И го наричал Кайро Фред. Двамата се сприятелили и обикаляли заедно кръчмите. В онази нощ в Бейрут двамата тръгнали да търсят публичен дом и влезли в нещо, което мислели за такова, и се учудили защо жените ги заобикалят. Оказало се, че са влезли в християнски женски манастир – разказва по-късно Омар Шариф.

Питър О’Тул и Одри Хепбърн в кадър от филма „Как да откраднеш милион“ 1966 г.

Друг известен британски актьор, станал холивудска звезда – Майкъл Кейн – е играл на младини в театъра с Питър О’Тул и двамата по онова време пиели здраво и често се напивали заедно. Кейн разказва как веднъж отишли да празнуват след представление в събота вечер, запили се и по нататък не помнят  какво е ставало… В наши дни Кейн разказва за тази случка в шоуто на Дейвид Летърман – как се събудили в някаква стая в едно легло с Питър О’Тул, напълно облечени. Кейн се разсънил, влязло някакво момиче и той попитал – „Къде сме?” Тя назовала някакъв квартал в Лондон, който бил на майната си от мястото, където двамата се запили. В този момент се събудил Питър О’Тул, погледнал часовника си и казал – „Всичко е наред, само 5 часа следобед, неделя е”. Момичето казало: „Не е неделя, понеделник е”. „Една неделя от живота ми се губи – смее се Кейн – повече не посмях да излизам да да пия с Питър”. За малко да закъснеят за представление в театъра същата вечер. Кейн казва, че е виждал О’Тул да изпива бутилка бренди на празен стомах. А самият Кейн се хвали, че е успявал на младини да изпие две бутилки водка за ден.

Приятел на О’Тул си спомня, че веднъж актьорът изпил една бутилка уиски на екс.

Питър О’Тул и съпругата му Сайън Филипс като младо семейство.

Питър О’Тул сам разказва някои легендарни случки от запиванията си. Веднъж излязъл вечерта в Париж да пие едно, напил се и се събудил на остров Корсика, над хиляда километра на юг, без да помни как се е озовал там.

При друго негово запиване поискали да затворят бара, защото свършвало работното време. Питър О’Тул повикал собственика и му написал чек, че купува бара. Персоналът останал да работи, докато О’Тул и приятелите му пили до сутринта. На другия ден следобед Питър О’Тул се събудил, изтрезнял, сетил се какво е направил, върнал се в заведението, поискал чека от собственика, той му го върнал и го скъсал. Но това станало повод да се сприятелят и останали приятели до края на живота си.
Веднъж отишъл подпийнал на погребение, след като проронил няколко сълзи и си избърсал очите, открил, че е отишъл на грешно погребение на друг човек.

Два пъти е предизвиквал пожар в апартаментите си. Той имал имот в Конемара, Ирландия, но във върховите моменти в кариерата си поддържал апартаменти в Дъблин, Лондон и Париж, малък парк от автомобили – „Ролс Ройс”, „Даймлер”, „Шевролет” и др.
Веднъж помощник продуцент по време на снимки отишъл да вика О’Тул от караваната му, защото дошъл реда му за някакъв епизод. Караваната била празна, телевизорът работел и помощник продуцентът видял на екрана конно състезание, а Питър О’Тул махал от трибуната.

Питър О’Тул вдига наздравица, но в чашата има вода. Снимка: Дейли Телеграф

Още на 27 години, през 1959 г. О’Тул се жени за колежката си актриса Сайън Филипс, от която има две дъщери. Цяло чудо е, че бракът им продължава 20 години, през които съпругата му изтърпявала неговите странности. Той понякога изчезвал за по няколко дни и я оставял сама в апартамента им. Понякога изведнъж се появявал на третия ден сутринта и очаквал тя да му направи закуска, все едно нищо не е станало.
Веднъж пристигнал след двудневно отсъствие, и я повлякъл за ръка към спортната си кола с думите „Ще пътуваме”. Пресекли Ламанш и обикаляли из Европа – Франция, Австрия, Швейцария.
За един рожден ден на жена си й подарил малка кола „Мини Купър”, завързана с червена панделка. Преди да може жена му да се порадва на подаръка, той тръгнал с количката по спешна работа в Бристол и жена му получила обаждане, че е задържан, след като блъснал с подаръка полицейска кола отзад.

На цялото това пиянство един ден идва краят. През 1975 г. О’Тул е диагностициран с рак на стомаха, който се дължи на злоупотреба с големи количества алкохол. От този момент спира да пие. Следващата година е опериран и са премахнати голяма част от стомаха и панкреаса му. Това предизвиква като последствие диабет и до края на живота си той е на инсулин.

Не е близвал алкохол от 43-годишен. Години по-късно опитва, колкото да се чукне, по малко бира. Според журналист, негов биограф, към 50-годишен О’Тул прибягнал до кокаин, а по-късно спрял и него. Затова успял да доживее 81 години.

Питър О’Тул празнува завръщането си на сцената на лондонски театър, но чашата бира така и остава недопита. Снимка: Дейли Телеграф
Арт & ШоуВиното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.