11 септември 2001 г. – синдромът да не вярваш на очите си

В мюсюлмански страни продават ризи и фланелки със спомен от атаката на 11 септември.

|Снимката на този мъж, с риза на която са изобразени горящите кули в Ню Йорк на 11 септември 2001 г.  е обявена за „недоказана“. Така твърдят привържениците на идеята, че с мюсюлманите няма проблем, Европа трябва да приема колкото се може повече мигранти.
Демек – абе, не е монтаж, ама… такова животно няма.

Няма ли? Това беше само преди 15 години. Все още има свидетели, които помнят как в арабски страни излязоха по улиците да подскачат от радост. Имаше репортажи по телевизията, заедно с безкрайните повторения на падащите кули в Ню Йорк. Но дойдоха такива времена, че много хора не вярват на снимки и на репортажи. Вярват само на собствените си убеждения.

И както някои не вярват, че в мюсюлмански страни се радват на това нападение, така други не вярват, че терористи са съборили кулите. Според такива „те, американците, сами са си ги съборили“.
Не вярват, въпреки че терористите, добре известни, заснети, оставили предсмъртни писма, бяха обявени за някакви светци от ислямистите. Че „Ал Каида“ и Осама Бен Ладен поеха отговорността за атентата. И т. н.
Ей такива странности имат общественото мнение и нагласите на хората. Какви тук медии, каква информация. Никой не вярва на информация, на елементарни факти. Всеки си намира сайт, където му пишат това, което той иска.

Tова са хората, които разбиха самолетите в кулите в Ню Йорк и в Пентагона. Нито са американци, нито са от ЦРУ, нита са пратени от Джордж Буш. Това са ислямски фанатици. Оставили са предсмъртни писма, гордеят се с това, което са направили. Обявиха ги за светци. В ислямския свят ги боготворят.

И конспирациите шестват по света и нас: 11 септември бил заговор на администрацията на Буш. И българи, и американци продължават да вярват твърдо и непоколебимо в многобройните теории за заговор около атентатите от 2001 г.
Пренебрегвайки безбройните официални разследвания – независими или журналистически, а твърде често и здравия разум, авторите им твърдят, че американски или дори израелски агенти са поставили предварително експлозиви в кулите на Световния търговски център и в Пентагона – още преди да бъдат ударени от самолетите на ислямистките командоси.

Други вярват, че дори ако администрацията на Джордж У. Буш не е разпоредила да бъдат убити нейни собствени граждани, не е сторила и нищо, за да възпрепятства атентатите, макар да е била подробно осведомена за подготовката им. С каква цел ли? Да разпали войни и да потисне обществените свободи в САЩ.

Социологическа анкета на “Скрипс Хауард” разкри през 2006 г., че 36 на сто от американците вярват в заговор, организиран от върхушката на федералната държава. В България процентът сигурно е по-висок.
Конспиративните теории процъфтяват и в мюсюлманския свят, и другаде, особено във Франция, където се разпродадоха 200 000 екземпляра от “Ужасната измама” – книга на Тиери Мейсан, публикувана малко след атентатите.

Само за няколко години независимият документален филм “Loose Change” е бил гледан над 100 милиона пъти чрез Гугъл и над 30 милиона пъти на сайта ЮТюб, сочат данни на режисьора му Дилан Ейвъри. Филмът обобщава различните теории, които са в разрез с официалната версия:

Колаж, разпространяван във Фейсбук осмива Германия за миграционната политика. Надписът гласи: Мразя Запада, белите хора, християнството, моногамията, неразрешената храна, свободата на словото, демократичните институции и всеки, който отказва да се подчинява на законите на шериата. Сега нека видим коя страна е най-подходяща за мен…
След знамената на джихадистите, на Обединени арабски емирства, Мароко, Турция, следва Германия като най-подходяща. Илюстрация: Мемесентър

– Кулите близнаци в Ню Йорк не са могли да се срутят само от удара на един пътнически самолет.
– Развитието на ситуацията на Уолстрийт преди атентатите сочи, че някои брокери са били предупредени.
– Пентагонът е ударен от американска военна ракета, а не от самолет.
– Самолетът, извършвал полет 93 на “Юнайтид еърлайнз”, не се е разбил в Пенсилвания, а е бил свален.

Множество сдружения на университетски преподаватели, архитекти и инженери бранят „истината за 11 септември” и се представят като авторитетни изследователски екипи, целящи да разобличат най-мащабната манипулация в историята на САЩ.
Според тях истинските луди са онези, които вярват в официалната версия, както казва например Дейвид Рей Грифин, автор на книгата “Новият Пърл харбър”.

Теориите за заговор имат дълга история в САЩ – от убийството на Кенеди до съмненията от каква националност е Барак Обама. Привържениците им все още са малцинство и противниците на конспирологията ги критикуват на сайтове като debunking911.com.

Според историчката Кати Олмстед от Калифорнийския университет в Дейвис разбираемо е някои нейни сънародници да се съмняват в официалната версия. Самата администрация на Буш също разви теории за заговор относно връзките между Саддам Хюсеин и Бин Ладен и оръжията, притежавани от бившия иракски президент, напомня тя.
За мнозина е трудно да схванат как 19 въздушни пирати, въоръжени с макетни ножове, са могли да причинят такъв огромен шок.
Любопитното в българската аудитория е, че хора, които са настроени твърдо против мюсюлманите, същевременно твърдо вярват в конспирацията, че атентатите на 11 септември 2001 г. са дело на администрацията на Буш.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.