Грабежът на София: Общината раздава парка на частници, заряза къпалнята, летния театър и др.

Преградената алея към затворената от 11 години къпалня „Мария Луиза“, по която минават само коли на собственика и паркират в импровизиран гараж. Снимки: e-vestnik

Може ли някой да си представи, че кметът и общината на Ню Йорк ще харижат на мафиотски бос номер едно – примерно Карло Гамбино – 70 декара, езеро и летен театър в Сентръл парк в Манхатън? И години наред следващи кметове и общински съветници няма да ги е грижа защо мафиотът ги държи затворени?
Все е имало корупция в общините на Ню Йорк, но чак такова чудо не се е случвало.
Е, в София се случи.

През 2003 г. общинският съвет с гласуване харизва на фирма на Георги Илиев, по онова време мафиотски бос номер едно, къпалня „Мария Луиза” и летния театър в гората под Семинарията. И те вече 11 години стоят затворени, общината въобще не се интересува от съдбата им, те се рушат. Стопанисват ги хора на сегашния собственик Румен Гайтански-Вълка (купил фирмата от вдовицата Мая Илиева), ползват ги като гараж за коли и за частни партита.

Това са части от парка с обща площ близо 70 декара – в централна част на София, в най-представителния парк. Теренът на къпалнята, който е с три басейна, единият с олимпийски размери, с тенискорт, площадки за плажен волейбол, заведения, включва и градинката с обсерваторията в парка, построена от цар Фердинанд.

Летният театър някога. Сега не може да се снима, обектът се пази с кучета от собственика. Снимки: e-vestnik

Всичко това е маскирано като смесена фирма, в която Георги Илиев отначало има 51%, участва с пари – внесен уставен капитал 2,5 млн. лева, но, разбира се, уставният капитал не е инвестиран в имотите, не е даден на софиянци и общината, а с него се разпорежда мажоритарният собственик. А общината получава 49%, за което дава тези апетитни парчета от парка. След убийството на Георги Илиев през 2005 г. вдовицата Мая продава дяловете си в тази фирма на Румен Гайтански-Вълка. Как точно и кога е станало не е известно, но фирмата вече е 61% собственост на Румен Гайтански-Вълка. Това става при мнозинството на ГЕРБ в общината. На практика Вълка притежава огромна територия от най-хубавите части на парка, сложил си е охрана, която използва имотите както намери за добре и те стоят затворени вече 11 години. София няма басейни, но никой не се вълнува, нито общината, която, вместо да се ангажира със собствеността си във фирмата в полза на софиянци, отстъпва дяловете си в нея, за да може Вълка да глътне изцяло парчетата от парка. Началото е през 2003 година, но изоставянето на тези имоти е през целите два мандата на кмета Борисов и два мандата на кметицата Фандъкова, при пълно мнозинство на ГЕРБ в общинския съвет.

Празният басейн с олимпийски размери на затворената от 11 години къпалня „Мария Луиза“. Снимки: e-vestnik

Не се вълнуват и медии, не се вълнуват софиянци, които иначе протестират, ако секат едно квартално дърво пред дома им. Каква може да е причината за такова безразличие? Как се примиряват така софиянци? Едно от обясненията е, че София се напълни с много хора от провинцията, за които градът е чужд, не познават традициите му, миналото му, нямат отношение към него като стопани, а само като потребители. Искат общината да им строи паркинги и надлези, детски градини, да им е безплатно паркирането и т. н. Такива хора има и в медиите и подобни проблеми малко ги вълнуват. Те гледат на планове за строителство в парка, против които има протести, само като на сблъсък, който може да им докара рейтинг в новините или сутрешните блокове.

Бетонните скамейки за плаж пред средния басейн на къпалня "Мария Луиза". Басейните са затворени вече 11 години. Имотът служи само на частният му собственик за частни партита и за гараж. Снимки: e-vestnik

Бетонните скамейки за плаж пред средния басейн на къпалня "Мария Луиза". Басейните са затворени вече 11 години. Имотът служи само на частният му собственик за частни партита и за гараж. Снимки: e-vestnikЕзеро в гората с атракции за деца, до "Цариградско шосе" и кв. "Изток" вече 25 години е изоставено неподдържано, в него растат храсти. Снимки: e-vestnikКъпалня "Мария Луиза" е затворена вече 11 години, с трите си басейна, един с олимпийски размери, със спортни площадки, тенискорт, заведения. Софиянци не се вълнуват от това, общината - също. Рушащи се постройки към къпалнята. Снимки: e-vestnikЛетният театър служи като вила на неколцина души охрана, поставени от частния собственик. Паркират коли и мотори, сложили са си тенти и барбекю. Снимки: e-vestnik Празният басейн с олимпийски размери на затворената от 11 години къпалня "Мария Луиза". Снимки: e-vestnikВходът на летния театър, също затворен над 11 години. Снимки: e-vestnikТента на пазачите на летния театър и техните приятели. Ползват имота като частна вила. Снимки: e-vestnikГараж в парка - в постройка към къпалня "Мария Луиза" - за това го използва практически частният собственик. Снимки: e-vestnikОградата на летния театър. Обектът се руши, но се пази с кучета, да не пречи някой на ползването му като вила. Снимки: e-vestnikПреградената алея към затворената от 11 години къпалня "Мария Луиза", по която минават само коли на собственика и паркират в импровизиран гараж. Снимки: e-vestnikДетският басейн на къпалня "Мария Луиза". Снимки: e-vestnikЛетният театър някога. Сега не може да се снима, обектът се пази с кучета от собственика. Снимки: e-vestnik

През 2012 г. Румен Гайтански-Вълка си пробута идеите в пиар дописка във в. „Преса”, с бодрото заглавие „Плажът „Мария Луиза” пак отваря врати”. Според него нямало да стане само с ремонт, той внесъл проект за реконструкция, немска фирма щяла да участва. От общината замълчаха, кой знае какъв му е проектът, вероятно и с хотелска част, нещо луксозно, където Вълка да довлича скъпоценния си задник в гората с някое „Бугати Вейрон”. Или да продаде целия имот с горница на когото трябва.

Много лицемерни са обясненията на общината и проектантите тия дни, по повод вдигналия се шум за реконструкция на парка. Нямало да секат дървета. Те са изоставили напълно парка, а искат да възложат голям проект, да може наши фирми да започнат реконструкция и строителство. А вече десетилетия наред тук и там площадки и езера в парка се рушат. Не е само къпалня „Мария Луиза” и летният театър, в който някога имаше концерти. Например езерце с детски съоръжения в гората край бул. „Цариградско шосе” при кв. „Изток” от 25 години е изоставено и се руши, в него са поникнали храсти. Детските декоративни къщички наблизо също бяха изоставени да се разрушат. Още едно подобно езерце до тенискортовете е на същото дередже.

Гараж в парка – в постройка към къпалня „Мария Луиза“ – за това го използва практически частният собственик. Снимки: e-vestnik

Или пък паркът „Заимов” – в него, недалеч от сградата на театър „София”, беше построен ресторант на два етажа, който после се превърна в клон на „Първа инвестиционна банка”. Де се е чудо видяло – да има банка в парк? И постройка, облицована с мрамор.
Местността „Погребите”, вместо да се развие като парк, стана квартал от хотели, офис сгради, там е и болница „Токуда”.

Детската площадка и атракцион с криви огледала срещу радиото е превърната в автокъща на Фатик (друг геройски паднал в мафиотската война), а сега е на наследниците му. Наблизо в гората е построен ресторант, а канали, в които някога плуваха лодки, са изоставени като терен за малък бар.

Областен управител отцепи и реституира парче от Княжеската градина, срещу стадион „Васил Левски” и я направи паркинг. Може ли някой да си представи, че преди повече от век общината и държавата ще направят парк и зоологическа градина в центъра (тя е била там първоначално) и той няма да е отчужден от собствениците на терени? И така след 100 години ще се появят някакви собственици със съмнителни документи, с които да реституират?

Заграбването на парчета от парковете върви постепенно и неотклонно. Всичко е свързано с ужасяваща корупция, която никой не се и опитва да разкрие. Никой дори не се вълнува.

(Бел. авт. – пишещият тези редове се е опитвал неведнъж да предизвика интереса на общински съветници от различни партии и на колеги журналисти от различни медии. Само веднъж, благодарени на лични контакти, редакторка от Нова тв през 2007 г. пусна репортаж в сутрешен блок, за затворената от две години къпалня „Мария Луиза” Къпалнята е затворена вече от от 11 години, и е на практика частна собственост, заедно с летния театър).

Ето тук още подробности за заграбването на къпалнята и летния театър през 2003 г.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.