Доларът слезе до 1,35 лв. Как това засяга България и нейната колония в САЩ?

Черен петък за долара – в последния работен ден от седмицата той падна до най-ниското си историческо равнище спрямо еврото – 1,44 долара за едно евро (и към лева съответно – 1,35 лв. за един долар). Може да се сбъднат мрачните прогнози за курс 1,50 долара за 1 евро.
Пука ли му на някой от това?

Преди няколко години в България масово се правеха спестявания в долари – в гардероба. Цените на недвижимите имоти бяха в долари, на наеми, стоки. Бизнес проекти и оферти се правеха в долари. На мнозина не им се вярваше, но след 2002-а година еврото измести тотално долара. А той за кратко слезе от 2,30 лв. на 1,60 лв., сега потъва още надолу.

Въпреки фиксирания курс на лева към еврото, сега недоверчивият българин още има едно наум, затова оферти в евро са често срещани. Може пък да променят курса евро-лев, смята нашенецът.
Сривът на долара е стимул за американския износ и компенсира огромния търговски дефицит на САЩ (стоките на Европа, Япония и Китай ще струват по-скъпо и ще се продават по-малко на американския пазар, а получените от там милиарди долари, измерени в евро или в петрол, ще струват по-малко).

Да не ги жали човек Щатите. Но българите там не са за завиждане. Тяхното положение ще се отрази и на България. От началото на 90-те години там са се заселили към 200 000 българи. Всяка година по 3000 получават Зелена карта с лотария (повечето късметлии заминават със семейство), а още толкова заминават като студенти и по други начини, които им позволяват да останат там на работа.

Само преди година, примерно 10 000 долара, донесени от българин от Америка, бяха около 16 000 лв. И с тях можеше да се купи това-онова. Сега са само 13 600 лв. А пък с лева вече може да се купи още по-малко, отколкото преди година.

Българската колония в САЩ вкарва всяка година в България около 1 млрд. долара, за да изхранва роднините си тук, да купуват имоти и т. н. Това са онези 100-200 долара на месец, които предимно възрастни хора получават на дебитна карта и обръщат в левове, за да си плащат сметките. Тези пари намаляват, бремето за българите зад океана се увеличава.

Курсът на долара и скъпотията в България (тук много храни и стоки, като електроника и дрехи, са по-скъпи отколкото в САЩ) ще накара българите там да си идват по-рядко. И без друго в САЩ отпуските са по 2 седмици годишно и никога не можеш да си ги вземеш наведнъж. Малцина българи бият път през океана за да стоят тук 1 седмица.
Може да се окаже така, че конюнктурата на финансовите пазари ще ограничи контактите на българската колония в САЩ с родината. Доколко?

Това – за простолюдието, което си брои доларчетата. А богаташът тук ще каже – какво пък – ще караме джипове „Гранд Чероки” и „Крайслери” и ще пием калифорнийско вино, защото ще поевтинеят.
Каквото и да става, богатият печели. Цялото това обезценяване на долара е огромна спекулация, от която големите банки ще спечелят още повече, а дребният гражданин – тук или в САЩ – ще загуби. Така е то.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.