Шимон Перес: Идете и направете политиката честна

Шимон Перес

Бившият израелски президент и виден държавник Шимон Перес почина тази сутрин на 93-годишна възраст в Тел Авив. С кончината на Шимон Перес от света си отиде една историческа фигура, последният оцелял от поколението на основателите на израелската държава и един от архитектите на споразуменията от Осло, положили основите на палестинската автономия през 90-те години на миналия век, което му спечели и Нобеловата награда за мир. Припомняме част от речта му, произнесена на 13 септември миналата година на конференцията Ялтенска европейска стратегия (YES).
Мечтаехме за своя земя. Но земята, която получихме, не беше мечта. Това беше малко парче от Изтока. Тази земя не се отнесе добре с нас. Там имаше блата и комари, на юг пустиня и камъни. Можехме да избираме между комарите и камъните. Имаше две езера – едното мъртво, другото умиращо. Имаше знаменита река, но в нея нямаше вода. Вода всъщност въобще никъде нямаше. Никакви природни ресурси – ни злато, ни нефт. Тогава казваха , че в Близкия Изток има два типа страни – нефтени страни и свети страни. Нашата беше абсолютно свята – в нея нямаше абсолютно нищо.

Бяхме самотни. Нямахме братя по религия, сестри по език, съседи по история. Дойдохме тук след Холокоста и не знаехме какво да правим. Истински не знаехме.

Хората питат – как да успеем? Много е просто. Пресметнете постиженията си и мечтите си. Ако мечтите са повече от постиженията, значи още сте млади.

Най-голямото богатство на природата е човекът. Хората обогатяват земята, а не земята хората.
Всички станахме учени. Всеки фермер в Израел, всеки кибуц се научи да развива селско стопанство без вода и без земя. Ние сме първото стопанство в света, основано на хай-тек. Сега ние имаме достатъчно вода. Водата обикновено я намират. Ние я произвеждаме.
Ето ви я истинската тайна на успеха – за бъдещето не е важно какво намирате, а какво произвеждате.

Ние нямахме хора, въоръжение, никога не бяхме воювали, нямахме опит. Какво да правим?
Първо хората трябваше да станат мъжествени и храбри. Да разберат, че нямаме избор– трябва да победим. Един път ако загубим – и край. Много работихме.

Повечето хора предпочитат да помнят, вместо да си представят. Това е голяма грешка. Какво искате да помните? Всички грешки, които са били направени? На историята не може да се вярва – историците са глашатаи на кралете, на хората на власт. Те говорят каквото е нужно на властта.

Младите днес презират политиците, казват – политиката е корумпирана, тя не е за нас. Аз им казвам – вие сте честни, вие искате честна политика? Много добре, идете и направете политиката честна.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.