Защо спря ТВ7? Възможно ли е „отнемане на лиценз”?

Евгений Тодоров. Снимка: личен архив

Поне трима оператори, разпространяващи телевизионни програми, са спрели излъчването на ТВ7 и Нюз7 – Близу, Виваком и Евроком.

Спирането последва решение на СЕМ за отнемане на двата лиценза.

Очевидно ситуацията дава хляб за сензационни размишления. Дали целта не е да се затвори устата на Люба Кулезич, която обяви старта на своя нова програма? И какво ли е щяла да каже тя, канейки Влади Въргала, примерно.

Ако това е така, би било жалко за България, тъй като телевизии се затварят заради съдържание само в страни, които са далеч от демокрацията.

Би трябвало да е ясно, че СЕМ не може да отнеме никакъв лиценз, тъй като такова животно в правния мир няма – когато става дума за кабелно излъчване.Там от 15 години има регистрационен режим…

Официалното решение на СЕМ, доколкото човек може да се ориентира, още не е публикувано – оформяло се документално. Възможно е в него да се редактира формулировката „отнемане на лиценз”. Възможно е медиите, които цитират източници от СЕМ да не са разбрали или да ги мързи да се поровят в Закона за радио и телевизия.

Лицензи се издават за ефирно /цифрово/ излъчване, ТВ7 имаше такъв, но и бе отнет поради неплащане на съответната такса. В тази област скандалът е още по-голям, но незнайно защо никой не му обръща внимание.

Въпреки обещанието, че българинът ще може да гледа без пари десетки телевизии, въпреки милионите изхарчени за цифровизация, реклама, безплатни декодери и т.н. каналите паднаха под 10 и в крайна сметка българинът гледа в ефир онези три телевизии и производните им, които владеят 90 процента от пазара. Което няма нищо общо с медийния плурализъм, в който се кълнем.

Причината е, че останалите телевизии нямали пари да излъчват цифрово. А когато се харчеха милионите, попита ли някой колко ще струва услугата и кой ще може да я плаща? Да оставим този проблем настрани.

Около ТВ 7 витаят далеч по-сериозни въпроси. Да си припомним, че собствеността на телевизията никога не е била ясна. Николай Бареков непрестанно повтаряше за някакъв лондонски фонд. В крайна сметка Цветан Василев призна миналата седмица онова, за което всички се досещахме – че са изхарчени поне 300 милиона нечии пари за телевизия, която Делян Пеевски е ползвал като своя.

По времето, когато се харчеха големите пари, се носеха легенди за това как се раздават заплати  в ТВ7. Заплати по 7-8 хиляди лева на случайни хора, назначаваха се лели и братовчеди – и те да топнат човката при голямото раздаване. Част от героите на ТВ7 всъщност бяха привлечени с много пари, а не заради кауза.

Остава въпросът откъде последните месеци идват парите за издръжката на ТВ7? Откъде идват парите за така наречения „рестарт” – впрочем СЕМ открива някакво разминаване между заявения програмен проект и застаряващото съдържание, което едва ли може да бъде повод за спиране на телевизията и един такъв аргумент едва ли би издържал в съда. Особено с контрааргумента за „рестарта”. Който се рекламира с лица на хора, които избягаха от други телевизии, привлечени от парите, които раздаваше Бареков.

Ако телевизията е в добро финансово състояние, защо не отдели малко пари за канала Нюз7, където безспир се повтарят едни и същи стари предавания? Защо по този канал се излъчва подозрително голям процент руски програми – включително героизиращи т.н.”спецназ”.
Какво става с търговете около техниката на телевизията, която се продава от много време насам? Защо бе определена висока цена за стара техника, която никой няма да купи?

И като капак на всичко ТВ7 не си била платила годишна такса от 5000 лв. Казали от СЕМ. А били изхарчили 300 милиона? Ама как един човек в тази държава не попита за тези милиони? От чии джоб са излезли? Как един човек не попита за далаверите и милионите с цифровизацията? Как никой не попита какво стана с лондонския фонд? Попита ли някой колко пари са отишли в продуцентските фирми и чии са те? И т.н.

Много въпроси за много пари. Аз лично не мога да се ориентирам. Помогнете ми, че ме заболя глава.

По-лесно е да изляза на протест в защита на Люба Кулезич – символът на демокрацията…

От За прехода

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.