Реваншизмът на Първанов изнасили толерантността на Плевнелиев със съучастието на Борисов

Иво Инджев

Реваншистът Георги Първанов започна предизборната кампания на своя кандидат за президент Ивайло Калфин (наричан от мен тук и преди “Първанов с човешко лице”) с нещо, което президентът Плевнелиев така и не направи: с атака срещу своя (действащ на върха на държавата) колега.

Понеже съм изразявал това разочарование от Росен Плевнелиев, който отказа да изпълни очакванията на пострадалите от всевластието на своя предшественик Първанов като го изобличи, мога да си позволя да мисля, че повторението на тази теза с днешна дата не звучи като “на умряло куче нож да вдигнеш”. Мразя да съм прав в това отношение, но се видя как премълчаването на подлостта я пощрява да се превърне в рецидив.

Първанов се “отблагодари” за толерантността на Плевнелиев като го нападна днес по всички “фронтове”. Но най-подлото е, че го обвини в послушание спрямо ГЕРБ, говорейки за “менкане ляво-дясно”, сякаш самият той не е олицетворение на задкулисното творение, какъвто е дългогодишният му заговор за поделяне на лявото и дясното в България с креатурата (му) Бойко Борисов.

Още по-нахален, ако може да има превъзходна степен на нахалството, е призивът, който Първанов отправи да бъдат отворени “икономическите досиета на прехода”.

В интерес на истината, Първанов и друг път е отправял това предизвикателство. Сега просто демонстрира пред свързаните с него лица (нали така се наричат онези, които понякога прокуратурата издирва в рамките на организирана престъпна група), че нищо не се е променило, че не бива да се боят от възмездие, след като предизвиква онези, от които зависи това “отваряне” да продължават да си мълчат съучастнически.

“Онези”, това са преди всичко самите управляващи и назначените от тях пазители на първановщината, начело с приятеля му Бойко Борисов.

С други думи, Първанов праща послание до своите хора, които лоясаха под неговото крило, да не се притесняват щом има наглостта да се подиграва по темата за икономичските досиета. Те си знаят за какво им намигва окуражаващо.

Вината за тази демонстративна самоувереност на това лице, свързано с обезличаването на думата справедливост от много години насам, е именно в онзи, който закриля чрез поощряващо бездействие вилнеещата пета колона на Москва в България. Казва се Бойко Борисов. Той е официалният местен властелин на повикване от Кремъл, който си менка с Първанов и заслугите за постколониалната зависимост на страната от бившите съветски  господари. Както при подялбата на лявото и дясното, така и в разпределението на ролите пред Кремъл, единият действа под прикритието на премиера-евроатлантик, а другият демонстративно бие кремълската камбана.

Не лявото и дясното трябва да бъдат разбивани, както пледира днес от екрана на държавната телевизия Първанов, а именно вредният за България проруски тандем Борисов-Първанов трябва да бъде разобличен.  Плевнелиев няма(ше) силата да го направи. А двамата съзаклятници уважават само силата- на парите, на шантажа и заплахата, поради което продължават напред през политическия труп на Плевнелиев, гаврейки се с него.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.